Podcast ‘Paulus en De Nijs op reis’ #9: op bezoek bij Hillebert Siemensma

6 January 2022


I

n de NDE-podcastserie ‘Paulus en De Nijs op reis’ trekken netwerkredacteur Ronald de Nijs en journalist Kirsten Paulus door Nederland. Ze spreken twaalf erfgoedprofessionals met inspirerende verhalen over digitaal erfgoed. In de negende aflevering vertelt Hillebert Siemensma, registrator van de Jan Menze van Diepen Collectie, over zijn successen, missers en dromen.


Kirsten Paulus, Hillebert Siemensma en Ronald de Nijs

Voor de negende aflevering reisden netwerkredacteur Ronald de Nijs en journalist Kirsten Paulus af naar landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Op dit landgoed bevindt zich het depot van de Jan Menze van Diepen Collectie. Deze omvangrijke en gevarieerde privéverzameling van scheepsbouwer Jan Menze van Diepen (1905-1994) omvat onder meer Aziatisch keramiek, prenten en schilderijen én kunstwerken rond het Huis Oranje-Nassau.

Voor iedereen

Omdat Van Diepen ook anderen wilde laten meegenieten van zijn collectie, gaf hij zijn kunstwerken kortere of langere tijd in bruikleen. In 1978 richtte hij een stichting op, om ook in de toekomst de collectie te blijven beheren. Delen ervan zijn te zien in de Fraeylemaborg, waar ook in verschillende stijlkamers de oorspronkelijke inrichting van de borg wordt gepresenteerd.

Eigen collectieregistratiesysteem gebouwd

Hillebert Siemensma is een selfmade man. Begin jaren negentig ging Hillebert, van oorsprong buschauffeur, bij de Jan Menze van Diepen Collectie aan de slag. Hier trof hij een collectieregistratie op papier aan. Omdat er in die tijd nog geen goed digitaal collectieregistratiesysteem beschikbaar was waarmee Hillebert kon werken, bouwde hij er zelf een met Microsoft Access. Zo kon hij ook meteen van elk geregistreerd object een zelfgemaakte foto opnemen.

Digitale aanwezigheid als uithangbord

De website, waarop de collectie beschreven is, vormt het uithangbord van de collectie. Maar ook zijn collectie-onderdelen te vinden op aziatischekeramiek.nl. En er liggen plannen om bijvoorbeeld aan te sluiten bij Collectie Nederland. Met deze digitale presentaties streeft de stichting ernaar om het aantal bruiklenen aan musea en culturele instellingen te vergroten, om zo de bedoeling van de verzamelaar Van Diepen recht te doen.

Onderstaande podcast is ook te beluisteren via Spotify.

Gerelateerd nieuws