Implementatie

Implementatie

Nu is het moment aangebroken om een flinke impuls te geven aan het gebruik van alle tools om digitaal erfgoed naar de gebruiker te brengen. In het netwerk gaan we extra mensen en middelen inzetten om zowel gebruik alsook deskundigheidsbevordering te stimuleren en te ondersteunen. Want met de daadwerkelijke toepassing van de tools maken we verbonden erfgoed mogelijk, en krijgt digitaal erfgoed pas echt waarde.

Gebruik van tools

Erfgoedorganisaties, leveranciers van collectie-informatiesystemen en platformen die erfgoeddata collectief toegankelijk maken, krijgen hulp bij het gebruik van de handige tools in het netwerk. Dit gebeurt door één-op-één advies op de werkvloer, trainingen en handleidingen zoals het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties.

Verbetering kwaliteit erfgoedinformatie

Hoe vindt een gebruiker de juiste informatie die verspreid is over verschillende websites en platforms? Dit kan door erfgoedinformatie te verbinden over de grenzen van collecties en organisaties heen. Datawerkplaatsen helpen erfgoedorganisaties om de kwaliteit van hun erfgoedinformatie te verbeteren.

Effectieve financiering

Hoe beter financiers zoals overheden en fondsen weten hoe ze investeringen in digitaal erfgoed duurzaam waardevol kunnen maken, des te effectiever kunnen zij subsidies inzetten. Het netwerk betrekt deze financiers in de aanpak om gezamenlijk verbonden erfgoed in het digitale domein te realiseren.

Werkgroep Implementatie

De werkgroep Implementatie zet zich in voor het realiseren van digitaal verbonden erfgoed in alle sectoren van het erfgoedveld. Ze signaleert welke behoeften er zijn met betrekking tot het gebruik van tools en voorzieningen, welke vraagstukken er leven in relatie tot de uitvoering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed en formuleert oplossingsrichtingen. Ook zorgt de werkgroep voor een bredere bekendheid met en deelname aan het Netwerk in het eigen deel van de erfgoedsector.

De werkgroep komt in wisselende samenstellingen bijeen, en contacten met mensen uit nog niet vertegenwoordigde deelsectoren leiden ook tot uitbreiding van de werkgroep.

Betrokken mensen en organisaties: Mirjam Pragt, Museumfederatie Fryslân, en Marc Wingens, Erfgoed Gelderland, als vertegenwoordigers van de Stichting OPEN; Simone Stoltz, Reinwardt Academie; Merel Geerlings, Stadsarchief Amsterdam, als vertegenwoordiger van KVAN; Aylin Beijersbergen, Museumvereniging; Loïs Hutubessy, Nieuwe Instituut; Monique in het Veld, Podiumkunst.net; Saskia Moerbeek, Knooppunt Sprekende Geschiedenis; Saskia van Oostveen, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Wil je meer weten?

Neem contact op met Annette Gaalman, netwerkcoördinator Implementatie

Altijd optimaal op de hoogte?