Termennetwerk


G

Gebruikers willen digitaal erfgoed zo goed mogelijk vinden. Dat lukt alleen als collectiebeheerders van organisaties hun materiaal voorzien van eenduidige termen. Om het deze groep gemakkelijk te maken is een handige tool ontwikkeld: de zoekmachine Termennetwerk.


Zelfportret (?) met gepluimde baret, in ovale lijst: buste, Rembrandt van Rijn, 1634. Beeld via Rijksmuseum

Rembrandt van Rijn of Rembrant?

Hoe kunnen leerlingen, journalisten, wetenschappers en andere gebruikers online informatie over schilderijen van Rembrandt vinden, ongeacht welke erfgoedorganisaties deze informatie beheren? Daartoe dienen organisaties gebruik te maken van dezelfde termen voor het beschrijven van de informatie. Bijvoorbeeld door de term ‘Rembrandt van Rijn’ te gebruiken in plaats van ‘Rembrandt’ of ‘Rembrant’. Maar hoe weten organisaties welke termen er zijn? Het Termennetwerk biedt daarvoor een oplossing.

Realtime zoeken

In het Netwerk Digitaal Erfgoed is een zoekmachine ontwikkeld: het Termennetwerk. Je voert een zoekvraag in – zoals ‘Rembrandt’ – en het Termennetwerk zoekt vervolgens rechtstreeks, realtime in verschillende terminologiebronnen naar overeenkomende termen. Uit de termen die dit oplevert kun je een keuze maken. Bijvoorbeeld ‘Rembrandt’ in RKDartists of ‘Rembrandt Harmensz. van Rijn’ in de Nederlandse Thesaurus van Auteursnamen.

Programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar

Het Termennetwerk maakt onderdeel uit van het programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar van het NDE. In dit programma werken erfgoedorganisaties samen aan het standaardiseren en met elkaar verbinden van erfgoedinformatie.

Lees meer over dit programma

Koppelbaar met collectiebeheersysteem

Het toekennen van termen aan je erfgoed maakt onderdeel uit van je collectieregistratie. Dan is het wel zo makkelijk als je vanuit je collectiebeheersysteem kunt zoeken in terminologiebronnen. Daarom is het Termennetwerk koppelbaar. Dit betekent dat de leverancier van je collectiebeheersysteem een technische verbinding ermee kan maken: als je zoekt naar een term, wordt je zoekvraag automatisch doorgezet naar het Termennetwerk. Het Termennetwerk zoekt vervolgens naar passende termen en geeft die terug aan je collectiebeheersysteem. In je systeem krijg je de gevonden termen daarna te zien.

Eigen termenbronnen toevoegen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het Archeologisch Basisregister ingebracht. En Muziekweb bracht twee termenlijsten in met muziekpersonen en -groepen en met muziekgenres en -stijlen. Wil je als organisatie ook eigen termenlijsten toevoegen aan het Termennetwerk? Neem contact op met Ruben Schalk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), thesauri@cultureelerfgoed.nl.

Ga aan de slag met het Termennetwerk

Zoek in gemeenschappelijke thesauri, classificatiesystemen en referentielijsten

Termennetwerk

Wil je meer weten?

Neem contact op met Ruben Schalk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Gerelateerde activiteiten