Nu ook Goudse straten en Brabantse gebouwen in Termennetwerk

15 juni 2022


G

Goed nieuws voor de gebruikers van het Termennetwerk, een tool waarmee je kunt zoeken in gemeenschappelijke termenlijsten. Met de toegevoegde terminologiebronnen ‘Goudse straten’ en ‘Brabantse gebouwen’ kun je nog makkelijker lokaal en locatiegebonden erfgoed beschrijven.


Klooster Sint-Josephsberg (Clarissen-klooster) in Megen. Foto: RagingR2 (CC BY-SA 4.0)

Brachten eerder vooral landelijke erfgoedorganisaties een terminologiebron in voor het Termennetwerk, deze keer zijn het zowel een regionale als een provinciale organisatie. De bronnen zijn met name geschikt om lokaal, locatiegebonden erfgoed te beschrijven en bevatten vaak net iets rijkere informatie dan algemene bronnen, zoals Wikidata. Een voorbeeld: een instelling die een ansichtkaart heeft waarop een straat in Gouda staat, kan in de metadata ervan aangeven dat het de ‘Maria Blomstraat’ is (met een unieke identifier, een URI). Of een instelling die een foto heeft van een klooster, kan in de metadata ervan aangeven dat dit het Sint-Jozefgesticht in Deurne betreft.

Deze twee terminologiebronnen zijn nieuw:

Goudse straten

Deze bron met straten in Gouda wordt aangeboden door de Gouda Tijdmachine, een werkgroep van de Historische Vereniging Die Goude in samenwerking met het Streekarchief Midden-Holland. Zie dit voorbeeld in het Termennetwerk.

Brabantse gebouwen

Deze bron met beschrijvingen van gebouwen in de provincie Noord-Brabant wordt aangeboden door Erfgoed Brabant. De bron bestaat vooralsnog uit kloosters; later dit jaar komen er kerken bij en weer later andersoortige gebouwen (zoals molens). Zie dit voorbeeld in het Termennetwerk.

Doe ook mee!

Heeft jouw regionale of provinciale organisatie ook een thesaurus, classificatiesysteem of referentielijst die je wilt inbrengen voor het Termennetwerk? Neem voor het bespreken van de mogelijkheden contact op met​​ thesauri@cultureelerfgoed.nl.

Op de hoogte blijven?