Dit zijn de meest gelezen berichten van 2021
Wat werd er het meest gelezen op nde.nl? Hieronder vind je de top-21 nieuwsartikelen van 2021.
- ‘Nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024 ook voor de cultuurproducerende sector’. De geactualiseerde versie is verbreed naar erfgoed van de kunstensector en creatieve industrie.
- ‘Zo werkt sociale media-archivering in de praktijk’. Vijf erfgoedinstellingen onderzochten verschillende aspecten, van selectie tot ethische aspecten.
- ‘Zo maak je je erfgoedsite gebruiksvriendelijk’. Lees onze handleiding, vol met adviezen gebaseerd op gebruikersonderzoek.
- ‘Dit leerden cursisten van Heritage Lab Digitaal Dekoloniseren‘. De lessen van twee erfgoedprofessionals die aan de slag gingen met dekolonisatie, diversiteit en inclusie.
- ‘Ook bibliotheken gaan digitaal erfgoedcollecties met elkaar verbinden’. In een nieuw initiatief gaan 10 bibliotheken hun digitaal erfgoed volgens de principes van het Netwerk Digitaal Erfgoed met elkaar verbinden.
- ‘Telefoonboek van datasets, het Datasetregister, is live’. Informatie over datasets van erfgoedinstellingen vind je nu makkelijk op één plek: het Datasetregister.
- ‘AiRich recyclet archiefmateriaal tot gruwelkunstwerk’. Visual artist AiRich combineert erfgoed en hedendaags beeld in haar werk voor de expositie ‘De Gouden Koets’.
- ‘Erfgoed Gelderland ging aan de slag met beeldherkenning. Dit zijn de geleerde AI-lessen’. Met Googles programma Vision AI hebben afbeeldingen automatisch gegenereerde trefwoorden gekregen.
- ‘Softwareleveranciers zetten grote stappen om Termennetwerk vanuit collectiebeheersystemen te raadplegen’. Goed nieuws voor collectiebeheerders die vanuit hun collectiebeheersysteem de zoekmachine Termennetwerk willen gebruiken, om realtime te zoeken in terminologiebronnen.
- ‘Vernieuwd Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties gelanceerd’. Sinds 2019 is het Spoorboekje een vertrouwde vraagbaak waar vrijwilligers en collega’s van historische verenigingen en kleine musea graag een beroep op doen.
- ‘Met deze wegwijzer maak je beleid voor voorkeursformaten’. De nieuwe Wegwijzer Voorkeursformaten biedt een handig stappenplan om beleid op bestandsformaten te maken.
- ‘Noord-Hollands Archief neemt met zelfontwikkelde pre-ingest tool regie in eigen hand’. De tool is op de pre-ingest van overheidsarchieven toegespitst.
- ‘Limburg vol aan de slag met Nationale Strategie’. Lees hoe Limburg als eerste provincie in Nederland een concrete vertaling gemaakt van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed op regionaal niveau.
- ‘Nieuw collectieregistratiesysteem op de markt: KLEKSI’. Hot news voor de museumwereld want voor het eerst sinds jaren is er een nieuwe marktspeler op het terrein van collectieregistratiesystemen opgestaan.
- ‘Nieuw Erfgoedplatform Overijssel verbindt kennis, cursussen en verhalen’. Kleine erfgoedorganisaties vinden hier kennis en workshops waar ze hun voordeel mee kunnen doen.
- ‘Even voorstellen: Rowan Huiskes, de nieuwe digitaal-erfgoed-coach voor Zuid-Holland’. Lees wat Rowan voor jou als erfgoedorganisatie kan betekenen.
- ‘Programmamanager Monique in het Veld: Met @Podiumkunst_net houden we het erfgoed van theater, dans en muziek levend’. Lees over de plannen van dit jonge platform.
- ‘Podcast ‘Paulus en De Nijs op reis’ #1: op bezoek bij Shannon van Muijden van het Zuiderzeemuseum’. Ze vertelt over het Netwerk Zuiderzeecollecties, de noodzaak om gebruik te maken van dezelfde terminologie én de klompen van Victor en Rolf.
- ‘Werk je al met persistent identifiers? Met deze tips maak je het beheer ervan nog makkelijker’. Behalve tips vind je in deze handleiding ook praktijkervaringen om te werken met deze duurzame identifiers, te vergelijken met een ISBN bij boeken, aldus Remco van Veenendaal in een interview.
- ‘Met deze wegwijzer ontwikkel je stap voor stap duurzaamheidsbeleid’. De wegwijzer biedt handvatten om je digitale erfgoedcollecties toegankelijk te houden.
- ‘Hoe een dataset tot de VOC Data Experience leidde’. Dirk Bertels en Lodewijk Petram vertellen over deze augmented reality-installatie.