Tools voor digitaal erfgoed vind je in de Erfgoedkit

15 september 2021


O

Op zoek naar tools die helpen om digitaal erfgoed zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken? Ze staan overzichtelijk bij elkaar in de NDE-Erfgoedkit. Deze toolbox is dit voorjaar als bètaversie live gegaan, en na finetuning ligt er nu een definitieve versie. Klaar voor gebruik.


De afgelopen jaren zijn binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed allerlei tools ontwikkeld om erfgoedprofessionals te helpen met het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Én te werken volgens de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. De tools variëren van checklist tot software, van praktijkvoorbeeld tot stappenplan. Enkele voorbeelden zijn het Termennetwerk, Auteursrechtentool, Datasetregister, de PID-wijzer, PoolParty, en de cursus Leren Preserveren. In de ‘Erfgoedkit, de toolbox voor digitaal erfgoed’ staan ze nu overzichtelijk bij elkaar.

Actuele catalogus

De tools en andere hulpmiddelen hebben geen plek in de Erfgoedkit zelf. In plaats daarvan verwijst de toolbox steeds door naar de bron waar het hulpmiddel elders op het web staat. De Erfgoedkit heeft daarmee de functie van een ‘catalogus’ die steeds wordt aangevuld.

Voor wie

De Erfgoedkit is vooral handig voor mensen die dagelijks werken met digitale collecties en degenen die de (erfgoed)instellingen hierbij ondersteunen. Voor wie minder ervaring heeft met het digitaliseren is er het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties. Culturele instellingen en individuele makers kunnen het DEN Focusmodel gebruiken.

Handige widget

Wil je de Erfgoedkit ook ter beschikking stellen via je website of intranet? Dat kan met de widget, zoals je die hieronder ziet. Met de widget integreer je het zoekfilter van de Erfgoedkit op je eigen site. Bekijk de vier formaten van de widget en hoe je deze kunt plaatsen op widget.erfgoedkit.nl. Je webbeheerder kan verder helpen bij het embedden van deze tool.

Lees meer over deze activiteiten binnen het NDE