Erfgoedkit


E

Erfgoedprofessionals beschikken over tools en andere hulpmiddelen om digitaal collectiemateriaal nog beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. Met de Erfgoedkit, een online ‘gereedschapskist’ voor digitaal erfgoed, vind je alle hulpmiddelen handig bij elkaar.


De afgelopen jaren zijn verschillende tools ontwikkeld die helpen om te werken volgens de principes van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Enkele voorbeelden zijn het Termennetwerk, Regeljerechten.nl, Datasetregister, de PID-wijzer, PoolParty, en de cursus Leren Preserveren. Deze tools kennen verschillende vormen: handreikingen, wegwijzers, cursussen, software en best practices. Veel erfgoedprofessionals kijken al lange tijd uit naar een handige toegang tot al deze hulpmiddelen. Met de ‘Erfgoedkit, de toolbox voor digitaal erfgoed’ is er nu een centrale vindplaats.

Actuele catalogus

De tools en andere hulpmiddelen hebben geen plek in de Erfgoedkit zelf. In plaats daarvan verwijst de toolbox steeds door naar de bron waar het hulpmiddel elders op het web staat. De Erfgoedkit heeft daarmee de functie van een ‘catalogus’ die steeds wordt bijgewerkt – en voorzien van de actuele links.

Voor wie bedoeld

De Erfgoedkit is vooral handig voor mensen die dagelijks werken met digitale collecties en degenen die erfgoedinstellingen hierbij ondersteunen, zoals de digitaal-erfgoed-coaches. Voor mensen die minder ervaring hebben is er het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties.

Samen met het erfgoedveld

De Erfgoedkit is een gezamenlijk product in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Mis je tools of wil je een bijdrage leveren aan de Erfgoedkit?

Laat het weten via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl

Gerelateerde activiteiten