Hoe houd je vast aan goede voornemens op het gebied van duurzame innovatie en technologie? En waar kun je morgen mee beginnen? Deze DigitALLks biedt…
Werelddag van de Digitale Duurzaamheid 2021
Elk jaar, op de eerste donderdag van november, is het de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Wereldwijd besteden archieven, musea, bibliotheken en andere (erfgoed)organisaties op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Zo ook het Netwerk Digitaal Erfgoed met een grensverleggend online symposium op 4 november vanuit LIMA in Amsterdam. Je bent van harte welkom om online aan te sluiten via de livestream (11.00 – 12.30) en Zoom-uitzendingen (13.00 – 17.15).
Het thema voor dit jaar is ’Breaking Down Barriers’. Het is een kans om te laten zien hoe je digitaal erfgoed verbindt, ontsluit en daarmee een blijvende impact creëert door erfgoedinformatie duurzaam toegankelijk te maken.
Op donderdag 4 november organiseren we vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed een (bijna) dagvullend en interactief symposium waarbij we over de grenzen kijken, vooral bij elkaar. Thema’s als preservation headaches en preservation watch nodigen alvast uit tot gesprek.
Zoals ieder jaar draait de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid om het delen van elkaars werk, kennis en projecten met nationale en internationale erfgoedinstellingen. Dat start al vóór 4 november. We zien je werk, tips of jouw ‘digital preservation day’ graag al voorbijkomen op sociale media. Dat kan met een foto, video of hoe je jouw kijk op duurzame toegankelijkheid van digitale informatie ook maar met ons wilt delen. Gebruik de hashtag #WDPD2021 op sociale media.
Deelnemen
Vandaag is het de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid! Neem online deel aan het programma bij LIMA in Amsterdam, waar de dagvoorzitter en sprekers aanwezig zijn.
Programma
Dagvoorzitter is Vincent Robijn, directeur van Collectie Overijssel.
11.00 – 11.10 Opening van de Werelddag door LIMA
Gaby Wijers, directeur van LIMA
11.10 – 11.30 Preserveringsdilemma’s van mediakunst
Kunstenaar Jan Robert Leegte en Gaby Wijers, directeur van LIMA
11.30 – 12.00 Errors & warnings bij preserveringstools
Lotte Wijsman, preservation researcher bij het Nationaal Archief
12.00 – 12.30 Het doel van preserveringsmetadata
Susanne van den Eijkel, metadataspecialist digitale preservering bij de Koninklijke Bibliotheek
12.30 – 13.00 Lunchpauze
13.00 – 13.30 Heritrix settings voor webarchivering
presentatie door Susanne van den Eijkel en Daniel Steinmeier van de Koninklijke Bibliotheek
13.30 – 14.30 Preservation Headaches (discussie)
Lotte Wijsman, preservation researcher en Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief.
14.30 – 14.35 korte pauze
14.35 – 15.05 Kennisniveaus
Sam Alloing en Daniel Steinmeier van de Koninklijke Bibliotheek
15.05 – 15.35 Inclusiviteit en metadata
Presentatie door Sanne van Splunter van de Koninklijke Bibliotheek
15.35 – 15.40 korte pauze
15.40 – 16.40 Green IT (rondetafelgesprekken)
Robert Gillesse, digitaal archivaris bij het IISG en Tamara van Zwol, coördinator preservation watch bij Beeld en Geluid
16.40 – 17.15 Terugblik op de dag
Tamara van Zwol en Vincent Robijn
Voor wie
Het Breaking Down Barriers symposium is voor digitale archivarissen, digital preservation officers en alle erfgoedprofessionals die zich willen verdiepen in de uitdagingen van duurzame toegang. Het delen van elkaars werk, kennis en ervaringen staat tijdens deze dag voorop. Je bent van harte welkom!
Waar
Het symposium vindt online plaats. We streamen vanuit LIMA – internationaal expertisecentrum voor duurzame toegankelijkheid tot mediakunst – waar dagvoorzitter en sprekers aanwezig zijn.
Praktische informatie
Je kunt dit symposium online volgen. Op 4 november vanaf 11.00 uur kun je via de link die je ontvangt inloggen op de livestreamuitzending. De dag eindigt rond 17.15 uur met een terugblik.
Bij vragen kun je contact opnemen met angela.puggioni@netwerkdigitaalerfgoed.nl.
World Digital Preservation Day (WDPD) werd in 2017 in het leven geroepen door de Digital Preservation Coalition (DPC) en een groot aantal internationale partners, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed. Deze dag vieren archieven, musea, bibliotheken en andere (erfgoed)instellingen wereldwijd wat er al is bereikt op het gebied van duurzame toegankelijkheid.
November 2021: Maand van het digitaal erfgoed
De Werelddag van de Digitale Duurzaamheid is dit jaar onderdeel van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?
Bekijk het programmaGerelateerde evenementen
Digitalisering van je collectie en archief: waar begin je? Vaak is het handig om samen te werken met erfgoedorganisaties in de buurt. Deze Data-Doe-Dag helpt…
Digitalisering van je collectie en archief: waar begin je? Vaak is het handig om samen te werken met erfgoedorganisaties in de buurt. Daarom ga je…