Introductie Informatieplanner: een informatieplan in vijf stappen

 • Donderdag 31 maart 2022

 • Online

 • 11.00-12.00 uur


S

Samen met OPEN en LCM organiseert het NDE een bijeenkomst over de gloednieuwe tool ‘Informatieplanner: een informatieplan in vijf stappen’. Deze tool is speciaal ontwikkeld voor kleine erfgoedorganisaties.
Je kunt je nog last minute aanmelden! Stuur een mail naar communicatie@netwerkdigitaalerfgoed.nl en je ontvangt de zoomlink voor de bijeenkomst die om 11 uur start.


Beeld: Pexels via pixabay

Tijdens deze online bijeenkomst introduceren we de tool Informatieplanner. In de 1-meting de stand van het Nederlands digitaal erfgoed bleek dat een meerderheid van de Nederlandse erfgoedinstellingen nog geen digitale strategie heeft. Ook al leggen sommige organisaties plannen op dit gebied soms vast in een communicatiestrategie, het besef groeit dat het beter is om nieuwe standaarden, ontwikkelingen en beleid te formuleren in een expliciete strategie. Grotere musea en archieven doen dit al.

Met de Informatieplanner ligt er een simpele tool: een in te vullen excel-bestand waarmee elke organisatie in vijf stappen een informatieplan kan maken. Van belang bijvoorbeeld voor geregistreerde musea, omdat een informatieplan inmiddels deel uitmaakt van de museumnorm en daarmee verplicht is. Maar ook interessant voor bijvoorbeeld een historische vereniging, omdat een informatieplan helpt bij het inventariseren, onderzoeken en maken van plannen om je digitale collectie duurzaam te bewaren en nog beter te presenteren aan het publiek.

In deze bijeenkomst richten we ons op nut en noodzaak van een informatieplan, lopen we de tool door op een interactieve manier én vertellen verschillende organisaties over het gebruik ervan.

Programma

 • Intro door moderator
 • Informatieplan: nut en noodzaak – introductie door Hiske Land, auditor bij Museumregister Nederland
 • De Informatieplanner: leer hem kennen
 • ‘Het maken van een informatieplan stimuleert je om in actie te komen’ – de informatieplanner in de praktijk
 • Aan de slag!

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

  Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

  Implementatie