Zoek jij tips en handvaten bij het beheren van je erfgoed? Waar moet je op letten? Wat bewaar je wel en wat niet? En hoe…

Hoe betrek je het publiek bij digitaal erfgoed? En wat valt het publiek op als ze naar digitaal erfgoed kijken? Ontdek het tijdens de eerste openbare kennissessie van de MEE-residentie! Dit gratis event is er voor erfgoedprofessionals, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in creatief hergebruik van erfgoedcollecties.
In de eerste Makers en Erfgoed (MEE-)residentie krijgt een kunstenaar uit Limburg vier maanden de tijd om het creatieve (her)gebruik van digitaal erfgoed en de inzet van linked open data te onderzoeken. Hij krijgt hierbij ondersteuning van erfgoedprofessionals. De zomerresidentie is een landelijke pilot van Beeld & Geluid en het NDE in samenwerking met het Limburgs Museum en Huis voor de Kunsten Limburg. Pavèl van Houten is de eerste artist in residence van de MEE-residentie.
Het programma duurt van 15.00 – 16.30 uur (inloop van 14.45 uur). Drie sprekers geven korte presentaties en nemen deel aan een panelgesprek over participatie en erfgoed. Vragen die aan bod komen: Wat valt mensen op aan digitaal erfgoed en wat kan je daarmee? Hoe bind je collectieverhalen aan nieuwe doelgroepen? Hoe kan gedeeld eigenaarschap de betrokkenheid vergroten? En hoe ga je om met andere uitdagingen?
Pavèl van Houten, artist in residence van de MEE-residentie, vertelt over zijn onderzoek naar de waarde en waardeloosheid van erfgoed en de belangrijke rol van gebruikers hierin. Hij vroeg verschillende mensen, kinderen en volwassenen, wat hen opviel bij het bekijken van een selectie digitaal erfgoed afbeeldingen. Droevige ogen, glazen water, hoofddoeken, grote brillen – van alles werd gezien op deze afbeeldingen. Wat is de toegevoegde waarde van deze waarnemingen? En hoe kun je deze inzichten gebruiken bij de presentatie van digitaal erfgoed? Een voorproefje krijg je in dit interview met Pavèl.
Het Verdrag van Faro verandert de definitie van erfgoed voorgoed, zegt Marianne de Rijke, digitaal-erfgoed-coach voor de provincie Utrecht, in een interview. Tijdens de kennissessie gaat ze dieper op dit verdrag in. Het stelt dat erfgoed van en voor iedereen is. Het koesteren en doorgeven van erfgoed moet niet alleen aan professionals worden overgelaten. Samen werken aan erfgoed en het waardevol maken voor nu is cruciaal voor de samenleving en draagt bij aan sociale cohesie.
Renée Schmeetz, hoofdredacteur bij Limburgs Museum, vertelt over de onmisbare rol van participatie bij het (nieuwe) online verhalenplatform Ons Limburgs Museum. Dit platform draait de rollen om: niet alleen het museum, maar iedereen in Limburg kan bijdragen aan de verhalen en daarmee het erfgoed van deze provincie. Maar hoe zet je mensen aan tot participatie? Renée deelt lessons learned die het team opdeed sinds de lancering in maart 2023.
Gedurende en na afloop van het panelgesprek is het publiek welkom om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de sprekers en elkaar. De kennissessie staat in het teken van kennisuitwisseling en het delen van inzichten en ideeën.
Zoek jij tips en handvaten bij het beheren van je erfgoed? Waar moet je op letten? Wat bewaar je wel en wat niet? En hoe…
Nu steeds meer organisaties en particulieren overstappen naar andere platforms, is het cruciaal om je sociale media-archief veilig te stellen voor toekomstig (historisch) onderzoek. Hoe…
Het AVA_Net Symposium 2025 heeft als thema: ‘regio in de spotlight – de kracht van regionaal AV-erfgoed’. Centraal staat de regionale identiteit binnen audiovisueel erfgoed…