Het Decentrale Web en Solid: scenario’s voor de toekomst
Samen met meemoo, de UGent en het Platform Linked Data Nederland (PLDN) organiseert het NDE op 14 juni een evenement in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. We praten je bij over actuele ontwikkelingen rondom het decentrale web en Solid vanuit een breder erfgoed-, media-, onderzoeks- en communityperspectief.
Solid
Solid staat voor Social Linked Data en is een webdecentralisatieproject geleid door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web. Het uiteindelijke doel van Solid is om gebruikers volledige controle te geven over hun eigen data, inclusief toegangscontrole en opslaglocatie.
Op dit symposium worden de resultaten gepresenteerd van NDE-Onderzoeksprogramma naar decentrale netwerken, dat door UGent, meemoo en KB is uitgevoerd. Tijdens deze middag nemen we je verder mee langs verschillende ontwikkelingen om een verbeterde versie van het World Wide Web te realiseren. We kijken naar het belang van verdere decentralisatie en hoe we daar vanuit Nederland en België op inspringen met concrete initiatieven. Voorbeelden van deze initiatieven zijn onder meer projecten binnen de wetenschap, erfgoedsector, mediasector en de activiteiten van Solid Communities in Nederland en België.
Programma
Sprekers zijn Herbert Van de Sompel (UGent, DANS), Patrick Hochstenbach (UGent) en Miel Vander Sande (meemoo), Martijn van Dam (De Nederlandse Datakluis), Gijs van den Beucken (Solid Community Foundation – Netherlands), Steven Dewaele (UGent-imec) en Tim Theys (UGent-imec). Dagvoorzitter is Rosemarie van der Veen-Oei (KB)
13:00 – 13:30: inloop
13:30 – 13:40: Welkom door Rosemarie van der Veen-Oei (dagvoorzitter)
13:40 – 14:10: Visie op de decentrale web ontwikkelingen
Herbert Van de Sompel bespreekt een aantal standaardisatieprojecten waarmee hij een nauwe band heeft. Ze worden allen gekenmerkt door een decentrale insteek om problemen met betrekking tot informatie-interoperabiliteit op het web aan te pakken. Zo is er OpenURL dat universiteitsbibliotheken medezeggenschap geeft over links tussen wetenschappelijke artikelen. En Memento ‘Time Travel for the Web’ dat het mogelijk maakt om grenzeloos door het verleden van het web te surfen. Lees verder
14:10 – 15.10 Introductie in Solid en decentrale netwerken met use cases ResearcherPOD en ErfgoedPOD
De projecten ResearcherPod en ErfgoedPod zochten uit hoe je een communicatienetwerk over wetenschappelijke publicaties of digitaal erfgoed decentraal kan implementeren en hoe Solid hier een basis voor kan zijn. Deze presentatie geeft een korte inleiding op Solid en introduceert een notificatieprotocol tussen data en diensten. Patrick en Miel delen daarbij de voornaamste inzichten en resultaten uit de twee projecten.
14:10 Patrick Hochstenbach – ResearcherPOD
14:40 Miel Vander Sande – ErfgoedPod
15:10 – 15:30: pauze
15:30 – 16:00: Steven Dewaele & Tim Theys (SolidLab Flanders) – Weaving Solid into the fabric of media – projects and first results
Introductie op het multidisciplinaire onderzoeksproject SolidLab Vlaanderen en het living lab Solid4Media. Steven en Tim presenteren daarbij de eerste resultaten van experimenten met Solid Pods, geïmplementeerd op de nieuwswebsite van de Vlaamse publieke omroep om de reacties en percepties van eindgebruikers te peilen.
16:00 – 16:30: Martijn van Dam – De Nederlandse Datakluis
Een presentatie van de ideeën en plannen van De Nederlandse Datakluis: een samenwerking die is ontstaan op initiatief van de Nederlandse publieke en commerciële media. De Nederlandse Datakluis wil de basis leggen voor een nieuwe neutrale nutsvoorziening die individuen de kans geeft weer controle te krijgen over data die over hen wordt bijgehouden door allerlei websites en apps. Lees verder
16:30 – 17:00: Gijs van den Beucken – Solid Community NL
De Solid Community Nederland is recent door Gijs van den Beucken opgericht. Hij werd gegrepen door de mogelijkheden die Solid kan bieden voor een vriendelijker, veiliger en innovatiever web. Hij zet zich in om, in samenwerking met geïnteresseerde sectoren, Solid verder in de praktijk te brengen. Hoe dit netwerk en Solid-activiteiten vorm kunnen krijgen binnen een community is onderdeel van deze presentatie. Lees verder
17:00 – 17:30: Afronding met aansluitend borrel
Inschrijven
Het symposium is gratis, maar inschrijven is wel voorwaarde om mee te kunnen doen. Heb je nog vragen? Stel ze via info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.
Gerelateerde evenementen
In januari 2024 vond de eerste editie van het mini-symposium PLANT & INSECT plaats, als afsluiting van het haalbaarheidsonderzoek naar de ambities van het gelijknamige…
De KIA-groep Museumarchieven en het Nationaal Archief organiseren samen een kennissessie. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe het DUTO-raamwerk voor duurzaam toegankelijke overheidsinformatie en archivering…
Save the date! De eerste WO2Netwerkdag heeft als thema ‘de Tweede Wereldoorlog in verhalen: vernieuwing & begrenzing, uitdaging & ethiek’. Welke (nieuwe) vormen, technieken en…