Herbert Van de Sompel

Research Fellow bij DANS en Guest Professor, IDLab, Universiteit Gent


Herbert Van de Sompel is Research Fellow bij DANS en Guest Professor, IDLab, Universiteit Gent. Herbert heeft meer dan 40 jaar ervaring in IT en onderzoek en heeft een belangrijke rol gespeeld voor de totstandkoming van meerdere standaarden en protocollen voor het delen van informatie op het web die in de dagelijkse praktijk van erfgoed en wetenschapscommunicatie een belangrijke rol spelen. Denk aan OAI-PMH/ORE, OpenURL, Web Annotation, ResourceSync, Memento, IIIF, Robust Links en Signposting.

Bouwen aan het decentrale web

Herbert Van de Sompel bespreekt tijdens dit sypmosium een aantal standaardisatieprojecten waarmee hij een nauwe band heeft. Ze worden allen gekenmerkt door een decentrale insteek om problemen met betrekking tot informatie-interoperabiliteit op het Web aan te pakken.

Zo is er OpenURL dat academische bibliotheken medezeggenschap geeft over links tussen wetenschappelijke artikelen. En Memento ‘Time Travel for the Web’ dat het mogelijk maakt om grenzeloos door het verleden van het Web te surfen. Ook zijn er d recente ontwikkelingen rondom Event Notifications dat het onder meer mogelijk maakt om verschillende versies van wetenschappelijke artikelen in real-time met elkaar te linken. Het blijkt dat deze standaardisatieprojecten niet alleen de decentrale insteek gemeen hebben. Bij elk ervan gluurt ook weer centralisatie om de hoek.