In de antwoorden op de veelgestelde vragen vind je nog meer informatie over Geheugen van Nederland. Staat je vraag er niet bij? Stel hem via info@geheugenvannederland.nl

Veelgestelde vragen

Als ik me inschrijf voor de nieuwsbrief, zit ik er dan aan vast?

Nee, je kan je altijd afmelden. De link voor afmelden staat in de nieuwsbrief.

Is het gratis om mee te doen?

Ja, het kost je niets om mee te doen. De knooppunten van het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben gezamenlijk afgesproken middelen beschikbaar te stellen om het project Geheugen van Nederland te laten slagen. De knooppunten zijn: KB Nationale Bibliotheek, Beeld & Geluid, Nationaal Archief, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Het Nieuwe Instituut, KNAW Humanities Cluster.

Instagram en Facebook? Willen we deze corporates wel steunen?

Wij zijn ons bewust van de implicaties van deze grote bedrijven. Wij zijn constant aan het onderzoeken hoe we onze doelgroep kunnen bereiken via kanalen waarbij we meer controle hebben over de distributie van de content, en via platformen die informatiebubbels niet in de hand helpen. Echter, wij zijn van mening dat er op dit moment onvoldoende alternatieven zijn om een groot publiek te kunnen bereiken. Mocht je daar andere ideeën over hebben, neem dan vooral contact op met info@geheugenvannederland.nl. We gaan graag het gesprek aan!

Wat kan ik doen om de bekendheid van de samenwerking te verspreiden?

Wanneer Geheugen van Nederland een verhaal publiceert is het verstandig om vanuit je eigen instelling het verhaal op alle mogelijke kanalen te delen, zo vergroten we de olievlek. Hulp nodig? Neem contact op via info@geheugenvannederland.nl of via de redacteur waarmee je contact hebt gehad, we helpen je graag!

Gaat de aandacht van Geheugen van Nederland niet ten koste van de aandacht voor de erfgoedinstellingen?

Geheugen van Nederland staat in dienst van de erfgoedinstellingen. Alles wat we doen, doen we om de bekendheid en waardering van het publiek van digitale collecties en de daarbij behorende erfgoedinstellingen toe te laten nemen. Wij geloven erin dat door gezamenlijk de digitale collecties op een laagdrempelige wijze aan het publiek te bieden, we hieraan bij kunnen dragen. Ideeën? Neem contact op via info@geheugenvannederland.nl

Werkt de campagne volledig volgens NDE principes zoals Linked Open Data en DERA?

De campagne gaat werken volgens een tweesporenbeleid. In 2022 maken we een begin met datadriven digital storytelling. Daarnaast zullen we handmatig content blijven cureren. Dat betekent dat instellingen die niet voldoen aan technische eisen voor datadriven storytelling, zoals linked open data en werken volgens de DERA nog steeds mee kunnen doen.

Kan ik alleen deelnemen als ik het NDE-manifest heb ondertekend?

Nee, je kan als erfgoedinstelling altijd deelnemen aan Geheugen van Nederland als je digitale collecties beschikbaar hebt.

Hoe wordt mijn inzending meegenomen?

Kijk voor uitgebreide uitleg op de pagina Deelnemen

Wat heb ik eraan als erfgoedinstelling om mee te doen?

Als erfgoedinstelling kan je Geheugen van Nederland zien als een aanvullende tentoonstellingsruimte voor je digitale collecties, waarmee je een ander publiek bereikt dan via je eigen kanalen. Je werkt samen met nieuwe partijen om een bepaald verhaal of onderwerp uit te lichten. Naast zichtbaarheid draag je met je deelname bij aan de toegankelijkheid en relevantie van digitaal erfgoed voor een groot algemeen publiek.

Hoe word ik themaredacteur?

Door aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de komende thema’s. Wil je themaredacteur worden op een specifieke thema? Neem contact op met redactie@geheugenvannederland.nl

Hoe doe ik mee in het redactienetwerkoverleg?

Alle erfgoedinstellingen zijn welkom om mee te doen in het redactienetwerkoverleg. Meld je aan via redactie@geheugenvannederland.nl. Je krijgt dan een reactie met informatie over de volgende redactienetwerkoverleg.

Ik wil meedenken over Geheugen van Nederland, waar kan ik terecht?

Leuk dat je mee wil denken. Neem contact op via info@geheugenvannederland.nl en we komen bij je terug.

Wat doet Geheugen van Nederland om inclusiviteit te waarborgen?

Het Geheugen van Nederland is een online campagne en een platform voor het delen van digitaal erfgoed en verhalen van erfgoedinstellingen en publiek. Wij, de redactie en de campagneleiding, streven ernaar om met dit platform recht te doen aan de verscheidenheid van verhalen die met gedigitaliseerd erfgoed verteld kunnen worden. Dit doen we vanuit meerstemmige perspectieven en op een laagdrempelige manier. Iedereen moet zich bij het Geheugen van Nederland veilig, gerespecteerd en gehoord voelen. Wij willen het unieke van elk individu (h)erkennen, verwelkomen en representeren. Zie ook: https://geheugenvannederland.nl/inclusie/

Wat is het verschil tussen Geheugen van Nederland en Delpher?

Geheugen van Nederland is een platform waarbij we digitale collecties van erfgoedinstellingen op thematische wijze tentoonstellen aan het publiek. Het is geen databank, digitale collecties staan nooit op Geheugen van Nederland opgeslagen, maar enkel op de website van de samenwerkende erfgoedinstelling. Delpher is een beeldbank met 130 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.