In de antwoorden op de veelgestelde vragen vind je nog meer informatie over Geheugen van Nederland. Staat je vraag er niet bij? Stel hem via info@geheugenvannederland.nl

Veelgestelde vragen

  • Ik wil meedenken over Geheugen van Nederland, waar kan ik terecht?

    Leuk dat je mee wil denken. Neem contact op via info@geheugenvannederland.nl en we komen bij je terug.

  • Kan ik alleen deelnemen als ik het NDE-manifest heb ondertekend?

    Nee, als je als erfgoedinstelling een digitale collectie hebt, kun je altijd deelnemen aan Geheugen van Nederland.

  • Hoe doe ik mee in het redactienetwerkoverleg?

    Alle erfgoedinstellingen zijn welkom om mee te doen in het redactienetwerkoverleg. Meld je aan via redactie@geheugenvannederland.nl. Je krijgt dan een reactie met informatie over het volgende redactienetwerkoverleg.

  • Als ik me inschrijf voor de nieuwsbrief, zit ik er dan aan vast?

    Nee, je kunt je altijd afmelden. De link voor afmelden staat in de nieuwsbrief.

  • Wat doet Geheugen van Nederland om inclusiviteit te waarborgen?

    Het Geheugen van Nederland is een online campagne en een platform voor het delen van digitaal erfgoed en verhalen van erfgoedinstellingen en publiek. De redactie en de campagneleiding streven ernaar om met dit platform recht te doen aan de verscheidenheid van verhalen die met gedigitaliseerd erfgoed verteld kunnen worden. Dit doen we vanuit meerstemmige perspectieven en op een laagdrempelige manier. Iedereen moet zich bij het Geheugen van Nederland veilig, gerespecteerd en gehoord voelen. Wij willen het unieke van elk individu (h)erkennen, verwelkomen en representeren. Zie ook: geheugenvannederland.nl/inclusie

  • Werkt de campagne volledig volgens NDE-principes zoals linked (open) data en de DERA?

    De campagne gaat werken volgens een tweesporenbeleid. In 2023 maken we een begin met ‘datadriven digital storytelling’. Daarnaast zullen we handmatig content blijven cureren. Dit betekent dat instellingen die niet voldoen aan technische eisen voor datadriven storytelling, zoals linked open data en werken volgens de DERA, nog steeds mee kunnen doen.

  • Wat is het verschil tussen Geheugen van Nederland en Het Geheugen en Delpher?

    Geheugen van Nederland is een platform waarbij we digitale collecties van erfgoedinstellingen op thematische wijze tentoonstellen aan het publiek. Het is geen databank, digitale collecties staan nooit op Geheugen van Nederland opgeslagen, maar enkel op de website of server van de samenwerkende erfgoedinstelling.

    Het Geheugen is een beeldbank met foto’s van objecten uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Het is ontstaan uit een digitaliseringsprogramma bedoeld om Nederlandse erfgoedinstellingen ervaring op te laten doen met digitalisering en het op internet toegankelijk maken van collecties. In 2012 zijn de laatste collecties aan de website toegevoegd. Het programma is inmiddels afgelopen, maar de beeldbank is nog wel raadpleegbaar.

    In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Ze worden onder één knop aangeboden om het vinden van informatie gemakkelijk te maken.