Leuk dat je geïnteresseerd bent om deel te nemen! Het is eigenlijk heel simpel. Meld je meteen aan voor de nieuwsbrief. Zo mis je geen enkele update. En we houden je ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Geen zorg: we spammen niet en je kan je altijd weer afmelden als het toch niets voor jou is.

Website Geheugen van Nederland

Ingeschreven, en nu?

Door in te schrijven voor de nieuwsbrief mis je geen enkele update om deel te nemen met content van jouw erfgoedinstelling. Ook blijf je zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Lees de laatste nieuwsbrieven van juli 2023, mei 2023.

Deelnemen aan het redactienetwerk?

Van data naar verhalen

Erfgoedorganisaties stellen tegenwoordig steeds vaker hun collecties beschikbaar als linked (open) data, wat nieuwe mogelijkheden biedt om boeiende verhalen te vertellen. Door data van verschillende partijen te combineren ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. Dat is fijn voor je publiek en ook fijn voor je instelling, want je eigen collectie wordt ermee verrijkt.

In de pas verschenen ‘Gids voor het maken van linked data stories‘ legt samensteller Marije Timmermans uit dat deze verhalen kunnen worden beschouwd als een gesamtkunstwerk van databeheerders, inhoudelijk specialisten én communicatieadviseurs. Elk van hen draagt vanuit zijn of haar expertise bij aan de totstandkoming ervan. Dergelijke verhalen staan nog in de kinderschoenen, waardoor er nog maar weinig voorbeelden beschikbaar zijn. Geheugen van Nederland wil hier verandering in brengen. Naast de bestaande redactionele verhalen gaan we op de website en de social kanalen ook verhalen presenteren die gebaseerd zijn op linked (open) data. We willen op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van datagedreven verhalen.

Klinkt spannend, toch? Naast een data story zijn er ongetwijfeld nog andere (presentatie)vormen die we kunnen ontdekken, zoals een tijdlijn of een kaart. Hiervoor hebben we jouw input nodig. Doe je mee aan dit avontuur? Misschien ben je er zelf al mee bezig? Laat het ons weten via de mail. Op deze manier kunnen we de website steeds verder vullen met een geheel nieuw soort verhalen waarbij gelinkte (open) data als basis dienen. We horen graag van je!

Leestip

Verhalen zijn van belang om context te geven aan erfgoed. Vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed is daarom in een verkennend onderzoek gekeken hoe het Nederlandse erfgoedveld omgaat met digitale verhalen en de opslag ervan.

Lees de uitkomsten