Op Geheugen van Nederland vertellen we samen erfgoedverhalen voor iedereen. Dat doen we met digitale erfgoedcollecties van allerlei instellingen: musea, archieven, erfgoedplatformen, bibliotheken, heemkundekringen en alle andere erfgoedorganisaties die in het bezit zijn van digitale collecties. Meer weten over wat Geheugen van Nederland voor jouw organisatie kan betekenen?

5 redenen om mee te doen aan Geheugen van Nederland

  1. Nederland enthousiasmeren voor erfgoed, collecties en geschiedenis
    Met jouw erfgoed enthousiasmeren we een brede doelgroep voor je digitale collecties en je erfgoedinstelling.
  2. Meer zichtbaarheid, nieuwe doelgroepen!
    Wist je dat we in 2021 meer dan 4 miljoen mensen hebben bereikt via onze social kanalen? Dankzij deelname aan Geheugen van Nederland spreek je een nieuwe doelgroep aan die mogelijk nog geen contact heeft gehad met de digitale collecties van jouw erfgoedinstelling. Hiermee boor je een nieuwe doelgroep aan en verbeter je de zichtbaarheid van je erfgoedinstelling.
  3. Verbreding van je netwerk, er ontstaan nieuwe samenwerkingen
    Door deel te nemen aan thematische verhalen, komt je collectie in een bredere context te staan. Door verhalen op elkaar aan te laten sluiten worden instellingen een onderdeel van een groter verhaal dat verteld wordt door meerdere organisaties. Ook kun je je netwerk verbreden door deel te nemen aan het redactienetwerk en ontstaan er nieuwe samenwerkingen.
  4.  Inclusieve verhalen
    Je inzending is altijd onderdeel van een groter geheel. Door inzendingen en verhalen van verschillende instellingen met elkaar te koppelen vertellen we verhalen vanuit verschillende perspectieven. Zo wordt je inzending een belangrijk onderdeel om erfgoed relevant te maken voor alle Nederlanders.
  5. Je werkt mee aan de mooiste missie van Nederland!
    Door mee te werken aan Geheugen van Nederland maak je digitale collecties toegankelijker. Je werkt mee aan een verbonden en collectief Geheugen van Nederland.

Verbonden erfgoed staat centraal

Erfgoedorganisaties stellen tegenwoordig steeds vaker hun collecties beschikbaar als linked (open) data. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om boeiende verhalen te vertellen. Hoe het werkt? Door data van verschillende partijen te combineren ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. Dat is fijn voor je publiek en ook fijn voor je instelling, want je eigen collectie wordt ermee verrijkt.

Dergelijke verhalen staan nog in de kinderschoenen, waardoor er nog maar weinig voorbeelden beschikbaar zijn. Geheugen van Nederland wil hier verandering in brengen. Naast de bestaande redactionele verhalen komen er op de website en de social kanalen ook verhalen die gebaseerd zijn op linked (open) data. We willen op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van datagedreven verhalen.

Als erfgoedorganisatie kun je daarnaast nog steeds via het contentformulier verhalen inzenden, ook als ze (nog) niet voldoen aan linked data standaarden.