Op Geheugen van Nederland vertellen we samen erfgoedverhalen voor iedereen. Dat doen we met digitale erfgoedcollecties van allerlei instellingen: musea, archieven, erfgoedplatformen, bibliotheken, heemkundekringen en alle andere erfgoedorganisaties die in het bezit zijn van digitale collecties. Meer weten over wat Geheugen van Nederland voor jouw organisatie kan betekenen?

Verbonden erfgoed staat centraal

Erfgoedorganisaties stellen tegenwoordig steeds vaker hun collecties beschikbaar als linked (open) data. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om boeiende verhalen te vertellen. Hoe het werkt? Door data van verschillende partijen te combineren ontstaan nieuwe inzichten en nieuwe verhalen. Dat is fijn voor je publiek en ook fijn voor je instelling, want je eigen collectie wordt ermee verrijkt.

Dergelijke verhalen staan nog in de kinderschoenen, waardoor er nog maar weinig voorbeelden beschikbaar zijn. Geheugen van Nederland wil hier verandering in brengen. Naast de bestaande redactionele verhalen komen er op de website en de social kanalen ook verhalen die gebaseerd zijn op linked (open) data. We willen op die manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van datagedreven verhalen.

Als erfgoedorganisatie kun je daarnaast nog steeds via het contentformulier verhalen inzenden, ook als ze (nog) niet voldoen aan linked data standaarden.

Laatste nieuws

Ervaringen van erfgoedorganisaties met Geheugen van Nederland