Op Geheugen van Nederland vertellen we samen erfgoedverhalen voor iedereen. Dat doen we met digitale erfgoedcollecties van allerlei instellingen: musea, archieven, erfgoedplatformen, bibliotheken, heemkundekringen en alle andere erfgoedorganisaties die in het bezit zijn van digitale collecties.

Meer weten over wat Geheugen van Nederland voor jouw organisatie kan betekenen?

5 redenen om mee te doen aan Geheugen van Nederland

 1. Nederland enthousiasmeren voor erfgoed, collecties en geschiedenis
  Met jouw erfgoed enthousiasmeren we een brede doelgroep voor je digitale collecties en je erfgoedinstelling.
 2. Meer zichtbaarheid, nieuwe doelgroepen!
  Wist je dat we in 2021 meer dan 4 miljoen mensen hebben bereikt via onze social kanalen? Dankzij deelname aan Geheugen van Nederland spreek je een nieuwe doelgroep aan die mogelijk nog geen contact heeft gehad met de digitale collecties van jouw erfgoedinstelling. Hiermee boor je een nieuwe doelgroep aan en verbeter je de zichtbaarheid van je erfgoedinstelling.
 3. Verbreding van je netwerk, er ontstaan nieuwe samenwerkingen
  Door deel te nemen aan thematische verhalen, komt je collectie in een bredere context te staan. Door verhalen op elkaar aan te laten sluiten worden instellingen een onderdeel van een groter verhaal dat verteld wordt door meerdere instellingen. Ook kan je je netwerk verbreden door deel te nemen aan het redactienetwerk, zo kunnen er ook nieuwe samenwerkingen ontstaan.
 4.  Inclusieve verhalen
  Je inzending is altijd onderdeel van een groter geheel. Door inzendingen en verhalen van verschillende instellingen met elkaar te koppelen vertellen we verhalen vanuit verschillende perspectieven. Zo wordt je inzending een belangrijk onderdeel om erfgoed relevant te maken voor alle Nederlanders.
 5. Je werkt mee aan de mooiste missie van Nederland!
  Door mee te werken aan Geheugen van Nederland maak je digitale collecties toegankelijker. Je werkt mee aan een verbonden en collectief Geheugen van Nederland.

Verhalen op basis van thema’s

Geheugen van Nederland werkt op thematische basis. Dit jaar (2022) besteedt Geheugen van Nederland speciale aandacht aan vier brede thema’s. Dat zijn:

 • Flora & Fauna
 • Reizen
 • Nepnieuws
 • Familie

Erfgoedinstellingen kunnen op alle thema’s collecties inzenden. De perioden om bijdragen in te sturen worden per nieuwsbrief gecommuniceerd. De keuze van thema’s komt tot stand in overleg met het redactienetwerk en wordt ieder jaar van tevoren met elkaar bepaald. Naast thematische inzendingen is er ook een constante stroom van social content. Deze social content is een combinatie van thematische inzendingen met onderwerpen en verhalen die los staan van de thema’s. Erfgoedinstellingen zijn ook vrij om onderwerpen voor de social kalender in te zenden.