Met deze extra financiële middelen kun je de vindbaarheid van je digitaal erfgoed versnellen

11 juni 2023


W

Wil je de vindbaarheid van jouw digitaal erfgoed verbeteren? Heb jij plannen om je erfgoed meer context te geven door het te verbinden met andere collecties? Of juist een geweldig idee om dit verbonden erfgoed te presenteren aan je publiek? Zoek dan de samenwerking op binnen het NDE om hier versneld stappen in te zetten. Het ministerie van OCW heeft extra financiële middelen beschikbaar gesteld om je hierbij te ondersteunen.


Beeld: Gezicht op de wapening van de vloer van het te bouwen hoofdrioolgemaal van de toekomstige rioolwaterzuiveringsinstallatie (Jagerskade) te Utrecht. 17-02-1959.
M.A.J. van Bommel/44683/collectie Het Utrechts Archief, CC BY 4.0

Bereik meer publiek met je erfgoedcollectie

Met het aanbod van digitaal erfgoed hebben we een rijke bron beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed en het wil gebruiken. Door zoveel mogelijk te werken volgens dezelfde afspraken en standaarden, komt dit erfgoed voor een breed publiek digitaal toegankelijk. Dit noemen we ‘NDE-compatibel werken’. Komende tijd zijn er extra mogelijkheden om op dit gebied versneld stappen te maken. Nog mooier: het ministerie van OCW heeft hiervoor extra financiële middelen aan het NDE toegekend.

Zo word je NDE-compatibel

Samen met allerlei partners in het netwerk hebben we afspraken gemaakt om erfgoed op een nog betere manier te verbinden. Dit betekent dat je:

Ook voor publiekstoepassingen hebben we afspraken gemaakt, zoals met beheerders van provinciale of thematische erfgoedtoepassingen. Zij kunnen NDE-compatibel worden door hun toepassingen te baseren op linked open data en het Datasetregister.

Aan de slag

Wil je als organisatie ook stappen zetten met je digitaal erfgoed? Pak nu je kans om versneld NDE-compatibel te gaan werken!

Instagram Q&A live over de versnelling

Vraag je je af hoe je als erfgoedorganisatie versneld stappen kunt zetten om NDE-compatibel te worden met de hulp van het netwerk en OCW-middelen? Sluit dan bij een nieuwe Q&A live op Instagram. Op 15 juni zitten coördinator Versnellen Sies Vonk en NDE-netwerkmanager Wilbert Helmus vanaf 12 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Tune in tijdens je lunchpauze