Linked data


L

inked data is een standaard om informatie aan elkaar te koppelen en te delen met de rest van de wereld. Wat kun je er als erfgoedinstelling mee bereiken? Erfgoedinstellingen beheren een schat aan informatie. Steeds meer daarvan is digitaal en beschikbaar via hun eigen websites. Deze digitale collecties worden nog beter bruikbaar als de informatie onderling verbonden wordt.


Gebruikers hebben dan geen last meer van grenzen tussen collecties, instellingen of sectoren. Zij kunnen alle relevante informatie bij elkaar vinden om vragen over het ‘wie, wat, waar en wanneer’ te beantwoorden. Bijvoorbeeld alles bij elkaar over Rembrandt, over watermolens of over een monumentaal gebouw.

Het gebruik van linked data maakt dit eenvoudiger. Daarom is dit voor het Netwerk Digitaal Erfgoed de aangewezen techniek om de bruikbaarheid van digitale erfgoedcollecties te vergroten.

Programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar

Het thema linked data past in het programma Digitaal Erfgoed Bruikbaar van het NDE. In dit programma werken erfgoedorganisaties samen aan het standaardiseren en met elkaar verbinden van erfgoedinformatie.

Lees meer over dit programma

In onderstaand filmpje zie je wat de kracht van linked data is. De Cultuur-historische Vereniging ‘Oud Lisse’ heeft dit goed voor elkaar. Hun voorbeeld laat zien wat dit oplevert en waarom het zo belangrijk is dat zo veel mogelijk digitaal erfgoed als linked data beschikbaar komt.

Meer weten?

Een kleine greep uit de hoeveelheid informatie over linked data:

Zelf aan de slag?

Erfgoedinstellingen die aan de slag willen met linked data, kunnen terecht bij het Netwerk Digitaal Erfgoed:

  • Neem contact op met de digitaal-erfgoed-coach uit je provincie.
  • Leer van de ervaringen en kennis bij collega-erfgoedinstellingen.
  • Informeer bij de leverancier van je collectiebeheersysteem naar ondersteuning voor linked data. In het NDE-project LOD en PID bij de bron wordt hieraan gewerkt.

Gerelateerde activiteiten