Instagram Q&A live #4 over hoe versneld NDE-compatibel te worden

  • Donderdag 15 juni 2023

  • Online

  • 12.00 uur


V

raag je je af hoe je als erfgoedorganisatie versneld stappen kunt zetten om NDE-compatibel te worden met de hulp van het netwerk en OCW-middelen? Op 15 juni zitten coördinator Versnellen Sies Vonk en NDE-netwerkmanager Wilbert Helmus vanaf 12 uur klaar om al jouw vragen te beantwoorden.


Foto van Wilbert Helmus en Sies Vonk

Wilbert Helmus en Sies Vonk

Bereik meer publiek met je erfgoedcollectie

Met het aanbod van digitaal erfgoed hebben we een rijke bron beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed en het wil gebruiken. Door zoveel mogelijk volgens dezelfde afspraken en standaarden te werken komt dit erfgoed voor een breed publiek digitaal toegankelijk. Dit noemen we ‘NDE-compatibel werken’. Komende tijd zijn er extra mogelijkheden om op dit gebied versneld stappen te maken. Nog mooier: het ministerie van OCW heeft hiervoor extra financiële middelen aan het NDE beschikbaar gesteld om je hierbij te ondersteunen.

Zo word je NDE-compatibel

Samen met allerlei partners in het netwerk hebben we afspraken gemaakt om erfgoed op een nog betere manier te verbinden. Dit betekent dat je:

  • gebruikmaakt van duurzame identifiers en zo bijvoorbeeld de bekende 404-melding vermijdt;
  • linkt naar URI’s van gestandaardiseerde termen via het Termennetwerk;
  • erfgoedinformatie publiceert als linked (open) data;
  • datasets vindbaar maakt voor anderen via het Datasetregister
  • voor toegang tot beeldcollecties gebruikmaakt van IIIF.

Ook voor publiekstoepassingen zijn er afspraken gemaakt, bijvoorbeeld met beheerders van provinciale of thematische erfgoedtoepassingen. Zij kunnen NDE-compatibel worden door hun toepassingen in te richten op basis van linked open data en het Datasetregister.

Wil je als organisatie ook stappen zetten met je digitaal erfgoed? Pak nu je kans om versneld NDE-compatibel te gaan werken! Heb je vragen? Stel ze alvast via de speciale ‘sticker’ op Instagram op dinsdag 13 juni en tune in op 15 juni om 12 uur voor de Q&A live.

Eerdere afleveringen terugkijken

Expert Remco van Veenendaal (Nationaal Archief) vertelt over hét hulpmiddel om te voorkomen dat websitebezoekers terechtkomen op een dode link, de zogeheten PIDs (persistent identifiers).

Expert Rowan Huiskes, digitaal-erfgoed-coach bij Erfgoedhuis Zuid-Holland, vertelt over het informatieplan. Hoe maak je een informatieplan om je digitale collectie voor toekomstige generaties te bewaren en nog beter te presenteren aan het publiek?

Mieke Heurneman, digitaal-erfgoed-coach bij Landschap Erfgoed Utrecht, vertelt over het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties. In dit spoorboekje vind je tips en tricks om je digitaal erfgoed online beschikbaar te stellen aan je publiek.

Gerelateerde evenementen