Even voorstellen: digitaal-erfgoed-coach Sies Vonk

3 juni 2020


E

lke provincie heeft sinds 2019 een digitaal-erfgoed-coach bij wie erfgoedinstellingen terecht kunnen met hun vragen over het duurzaam digitaal toegankelijk maken van digitaal erfgoed. Sies Vonk werkt als digitaal-erfgoed-coach voor de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Een introductie.


Portretfoto van Sies Vonk

Als enige in het Netwerk Digitaal Erfgoed vult Sies een werkweek met zijn functie als digitaal-erfgoed-coach. In december 2019 startte hij bij Erfgoed Brabant, een maand later begon hij bij Erfgoed Zeeland. Daarmee adviseert Sies erfgoedinstellingen in maar liefst twee provincies. Hij studeerde Kunstgeschiedenis en heeft ruime ervaring in het erfgoedveld. Zo was hij conservator bij een streekmuseum en initiatiefnemer van het samenwerkingsproject De Kempencollectie.

Spoorboekje

In Zeeland en Noord-Brabant kunnen erfgoedinstellingen zich aansluiten bij respectievelijk Zeeuwse Ankers en BrabantCloud. Dit zijn initiatieven om de collectie van je instelling online toegankelijk te maken voor een breed publiek. Maar verschillende kleine musea en heemkundekringen in beide provincies staan vaak nog aan het begin van het digitaliseren en online aanbieden van hun collecties.

Deze instellingen verwijst Sies steevast naar het Spoorboekje, waarin ze een stappenplan aangereikt krijgen. ‘Op deze publicatie krijg ik veel positieve reacties van zowel vrijwilligers als professionals in de erfgoedwereld. Het is niet alleen voor musea, maar ook voor heemkundekringen een handig startpunt. De gebruikers kunnen met het Spoorboekje vanaf nul beginnen. Of heb je als instelling je materiaal al gedigitaliseerd, dan kan deze publicatie je op weg helpen bij het online zetten ervan. Ik adviseer de instellingen bij te nemen stappen.’

‘En dan gaat het licht aan’

Ook komen erfgoedinstellingen bij hem langs die willen beginnen met het registreren van hun collectie. Hij ziet het gesprek hierover als een mooie aanleiding om de instellingen erop te wijzen verder te kijken dan alleen het collectieregistratiesysteem. ‘Ik raad de instellingen aan om een compleet plan te maken. Dus: het materiaal registreren, digitaliseren en vervolgens als linked open data bij de bron beschikbaar maken. Als instellingen over deze stappen horen, “gaat echt het licht aan”. Dat is geweldig om te zien.’

Gerelateerd nieuws