Even voorstellen: digitaal-erfgoed-coach Anne Hobbel

8 december 2021


E

Elke provincie heeft sinds 2019 een digitaal-erfgoed-coach bij wie erfgoedinstellingen terecht kunnen met hun vragen over het duurzaam digitaal toegankelijk maken van digitaal erfgoed. Anne Hobbel werkt als digitaal-erfgoed-coach voor de provincie Zeeland. Een introductie.


Portretfoto van Anne Hobbel

Anne heeft een achtergrond in cultureel erfgoed. ‘Ik volgde aan de University College Roosevelt in Middelburg een bachelor op dit gebied. Verdiepende studies deed ik aan de University College London, Swansea University en de Universiteit van Amsterdam. In het bijzonder heb ik een belangstelling voor erfgoed in conflictsituaties. Denk aan door nazi’s geroofde kunst in de Tweede Wereldoorlog of aan beschadigd en vernietigd erfgoed in Irak en Syrië. Wie weet ga ik hier ooit nog iets mee doen,’ zegt Anne.

Fijne kneepjes van Atlantis

Na haar studies kwam Anne terecht bij de gemeente Goes als junior archivaris. Hier leerde ze de fijne kneepjes om met het collectieregistratiesysteem Atlantis te werken. En die kennis heeft haar weer naar Erfgoed Zeeland gebracht, waar ze sinds 1 november als digitaal-erfgoed-coach aan de slag is gegaan.

Daarnaast houdt Anne zich bezig met een nieuw platform waar Erfgoed Zeeland en ZB Bibliotheek van Zeeland samen aan werken. Hier vindt het publiek straks de collecties van verschillende Zeeuwse musea en andere erfgoedorganisaties. Niet helemaal verrassend: ook dit platform maakt gebruik van Atlantis. ‘Ik help de deelnemende instellingen die hun data in het collectieregistratiesysteem gaan invoeren. Ook ondersteun ik erfgoedorganisaties die hun collectiegegevens als proef migreren naar Atlantis. En ik denk mee over de achterkant en de voorkant – zeg maar het esthetische deel – van het platform.’

Veel afwisseling

Anne werkt nu ruim een maand bij haar nieuwe werkgever. ‘Ik ben nog druk bezig kennis te maken met de musea waarmee we samenwerken, ik lees me in en ik ben bezig met cursussen om aan medewerkers en vrijwilligers van musea te laten zien hoe Atlantis werkt. Zo is de cirkel weer rond,’ lacht Anne.

Ze heeft het naar haar zin. ‘Het is zo fijn om niet een hele dag achter mijn pc te hoeven zitten. Als het even kan ga ik langs bij musea en andere organisaties om hun hulpvragen te bespreken. Of ik geef samen met een collega een cursus. Die afwisseling bevalt me goed.’

Op de hoogte blijven?