Op de jaarlijkse Publiek Domeindag in januari vieren erfgoedorganisaties de levens van mensen van wie de auteursrechtelijke bescherming is verlopen. Hierdoor kan iedereen hun werken…
Webinar Digitaal Dekoloniseren met archiefcollecties
In januari en februari 2022 vond het tweede erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren plaats. Op 17 februari presenteren de deelnemers hun bevindingen en waardevolle lessen die ze in de workshops hebben opgedaan aan collega’s en geïnteresseerden. Ben je benieuwd naar de uitkomsten en learnings? Geef je dan op voor het afsluitende webinar.
Thema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? Ook keuzes die gemaakt worden met betrekking tot collectiebeheer en collectiebeschrijvingen zijn van invloed op de manier waarop de geschiedenis doorgegeven wordt. Hoe ontwikkelen we ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen impact heeft op je collectie, maar op je gehele instelling?
Digitaal dekoloniseren van archiefcollecties
Dit tweede Erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren kijkt in het bijzonder naar archiefcollecties. Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Universiteit van Amsterdam bood de Reinwardt Academie afgelopen maanden een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen. Deze gezamenlijke leergang werd gevoed door veel onderlinge uitwisseling uit je eigen praktijk. Iedereen die met archiefcollecties of documentair erfgoed te maken heeft is welkom, van ICT’er tot communicatie-adviseur.
Afsluitend webinar
De deelnemers leerden hoe ze in de dagelijkse praktijk inclusiever kunnen werken en kritisch kunnen kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin de deelnemers de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s!
Lees alvast de lessons learned van twee cursisten
Cursisten Erik Lucassen (Beeld en Geluid) en Maaike Derksen (Katholiek Documentatie Centrum) vertellen over de geleerde lessen. ‘Digitaal dekoloniseren is een grondhouding.’
Lees het artikelGerelateerde evenementen
In oktober 2024 organiseert het AI4Culture-project een reeks van vijf online workshops over het toepassen van AI-tools op cultureel erfgoeddata.
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…