Webinar Digitaal Dekoloniseren met archiefcollecties

  • Donderdag 17 februari 2022

  • Online

  • 15.00-17.00 uur


I

n januari en februari 2022 vond het tweede erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren plaats. Op 17 februari presenteren de deelnemers hun bevindingen en waardevolle lessen die ze in de workshops hebben opgedaan aan collega’s en geïnteresseerden. Ben je benieuwd naar de uitkomsten en learnings? Geef je dan op voor het afsluitende webinar.


Thema’s zoals dekolonisatie, diversiteit en inclusie beperken zich vaak tot publiek en presentatie. Maar wat gebeurt er als we naar binnen kijken? Ook keuzes die gemaakt worden met betrekking tot collectiebeheer en collectiebeschrijvingen zijn van invloed op de manier waarop de geschiedenis doorgegeven wordt. Hoe ontwikkelen we ruimte voor meerstemmigheid in collectiebeschrijvingen? En hoe zorg je ervoor dat dit niet alleen impact heeft op je collectie, maar op je gehele instelling?

Digitaal dekoloniseren van archiefcollecties

Dit tweede Erfgoedlab Digitaal Dekoloniseren kijkt in het bijzonder naar archiefcollecties. Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed en de Universiteit van Amsterdam bood de Reinwardt Academie afgelopen maanden een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen. Deze gezamenlijke leergang werd gevoed door veel onderlinge uitwisseling uit je eigen praktijk. Iedereen die met archiefcollecties of documentair erfgoed te maken heeft is welkom, van ICT’er tot communicatie-adviseur.

Afsluitend webinar

De deelnemers leerden hoe ze in de dagelijkse praktijk inclusiever kunnen werken en kritisch kunnen kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De training wordt afgesloten met een webinar waarin de deelnemers de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s!

Lees alvast de lessons learned van twee cursisten

Cursisten Erik Lucassen (Beeld en Geluid) en Maaike Derksen (Katholiek Documentatie Centrum) vertellen over de geleerde lessen. ‘Digitaal dekoloniseren is een grondhouding.’

Lees het artikel

Gerelateerde evenementen