Opening Virtueel Museum met MediaScape XR

 • 15-17 november 2021

 • OBA Oosterdok, Amsterdam

 • 10.00 - 17.00 uur


V

Verandert 3D-video de manier waarop we in de toekomst cultureel erfgoed en musea beleven? Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geven een voorproefje van het museumbezoek van de toekomst met een demonstratie van het project MediaScape Extended Reality (XR). Bezoekers kunnen dan op afstand interacteren met de museumcollectie van Beeld en Geluid in een virtuele ruimte. De virtuele demo is tijdens de VRDays drie dagen lang gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerde bezoekers.


Social Virtual Reality met MediaScape XR

De demonstratie van de MediaScape XR plaatst de bezoeker op afstand in het nieuwe virtuele Beeld en Geluid museum. De ervaring is gericht op één specifiek cultureel item: het kostuum dat Jerney Kaagman, leadzanger van de rockband Earth and Fire, in 1979 droeg in het muziekprogramma Toppop. In de virtuele omgeving kunnen bezoekers het 3D-model van het kostuum aantrekken en erin dansen, de Toppop-show naspelen met andere bezoekers en gebruikmaken van een rondleiding.

Projectleider Pablo Cesar (CWI): “Deze nieuwe VR-ervaring van een museumbezoek zal mensen in de toekomst in staat stellen om gemakkelijk gebruik te maken van een culturele en educatieve ervaring vanuit hun eigen huis en hen op nieuwe manieren laten interacteren met museumstukken. Een stap vooruit, want het is een nieuw soort museumervaring die meer mogelijkheden biedt dan op de museumlocatie zelf. Deze innovatie zal musea helpen om hun impact te vergroten en een nieuw en groter publiek te bereiken.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: “Een museum is iets wat je samen met anderen wilt beleven. We zijn dan ook erg enthousiast over deze eerste demonstratie van MediaScape XR, waarbij je tijdens een bezoek op afstand met een vriend of familielid kunt genieten van onze collectie.”

Lezingen en workshops

De showcase dient als raamwerk voor een reeks lezingen en workshops tijdens de VRDays-conferentie op 17 november. Er wordt ingegaan op de vraag hoe Social Virtual Reality nuttig kan zijn voor cultureel erfgoedarchieven zoals het Rijksmuseum, Nederlands Dans Theater, NEMO, en bibliotheken. Patrick de Lange (SOUND) zal de sessie ‘Unlocking Cultural Heritage’ leiden, waarin Pablo Cesar (CWI) en Philo van Kemenade (Beeld en Geluid) de demonstratie van de showcase verzorgen.

Naarmate VR technologie zich verder ontwikkelt, nemen ook de mogelijkheden voor de culturele sector toe. In verschillende workshops krijgen deelnemers uit deze sector ondersteuning bij het ontwerpen van experimenten, business modellen en pilot projecten waarmee cultureel erfgoed kan worden ontsloten via immersieve media.

Zo doe je mee

 • De demonstratie is van 15 tot en met 17 november gratis toegankelijk voor het grote publiek in OBA Oosterdok Amsterdam. Duur van de demo is 5-10 minuten en geschikt voor alle leeftijden.
 • De gesprekken en workshops zijn toegankelijk voor geregistreerde deelnemers aan de VRDays in de OBA Oosterdok Amsterdam op 17 november.

Gerelateerde evenementen

KB-College: Wat bewaren we van het Nederlandse internet?

Vrijwel iedere maand organiseert de Koninklijke Bibliotheek een college, waarbij specialisten en conservatoren een kijkje achter de schermen geven. Deze keer gaat het over het…

Event

Vrijdag 5 juli 2024

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

14.00 - 17.00 uur

  Houdbaar
Werelddag van de digitale duurzaamheid 2024

Save-the-date: op de eerste donderdag van november richten (erfgoed)organisaties overal ter wereld de schijnwerpers op het toekomstbestendig toegankelijk maken van digitale collecties. Noteer deze dag…

Event

Donderdag 7 november 2024

N.t.b.

09:00

  Houdbaar
Closing event programma Architectuur Dichterbij

Save the date voor closing event / middagprogramma Architectuur Dichterbij en de lancering van het nieuwe collectieplatform Nieuwe Instituut. Meer info volgt later.

Event

Donderdag 14 november 2024

N.t.b.

13:00

  Implementatie