Tropenmuseum: Tag The Picture

  • Donderdag 24 november 2022

  • Online

  • 12.15 - 13.00 uur


H

Het Tropenmuseum heeft een grote collectie fotografie uit Indonesië, maar het is niet zo makkelijk om deze online te doorzoeken. Samen met Museum Bronbeek brengt het museum hier verandering in. Iedereen kan op het nieuwe platform Tag The Picture meehelpen om een algoritme te trainen zodat het foto’s zelf kan taggen. Op deze online bijeenkomst wordt het platform gelanceerd en komen de achtergronden aan bod.
 


Het Tropenmuseum heeft zo’n 230.000 historische foto’s uit Indonesië. Ze zijn online terug te vinden, maar het is nog niet zo gemakkelijk om deze online te doorzoeken. Samen met Museum Bronbeek (goed voor ongeveer 50.000 foto’s) wil het Tropenmuseum hier verandering in brengen. Op het nieuwe platform kan het publiek tags (labels) toevoegen aan foto’s. Het algoritme dat erachter zit, leest deze tags en wordt zo getraind om die tags vervolgens zelf toe te kunnen voegen aan andere foto’s. Het algoritme kan daarna historische foto’s zelf indelen in bijvoorbeeld landschappen of portretten, of herkennen dat er een huis op een foto staat. Hoe meer foto’s worden getagd, hoe meer het algoritme getraind wordt, en hoe beter werkt.

Programma

12.15 Welkom door Marieke van Bommel, algemeen directeur

  • Cindy Zalm (hoofd realisatie): wat wil het Tropenmuseum met Tag The Picture?
  • Melvin Wevers (Assistant Professor Urban History and Digital Methods, Universiteit van Amsterdam): hoe werkt Artificial Intelligence voor deze collectie?
  • Huib Akihary (Conservator Moluks Historisch Museum): over het belang van het openbaar maken van dit erfgoed.

13.00 Einde programma

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie