IIIF, het acroniem voor het International Image Interoperability Framework, vindt steeds meer ingang in de brede cultuursector. Wil jij ook leren hoe je beelden kan…
Netwerkevenement Maand van het digitaal erfgoed 2022
Het netwerkevenement is de feestelijke afsluiting van de Maand van digitaal erfgoed. Na een maand van kennisuitwisseling, inspiratie en reflectie kijken we op deze dag vooral vooruit. En we gaan letterlijk aan de slag met wat de afgelopen jaren ontwikkeld is door de mensen in het netwerk.
Er is kennis, ervaring en er zijn tools ontwikkeld op het gebied van het houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van digitaal erfgoed. Maar hoe komt dit samen en hoe zet je dit in voor de toekomst? Hoe ziet de toekomst eruit? Waar begin je morgen om bij die toekomst te komen? Waar liggen de kansen en mogelijkheden voor jou en anderen als schakels in het Netwerk Digitaal Erfgoed?
‘Samen aan de slag met digitaal erfgoed’
De netwerkbijeenkomst start met een prikkelende introductie op een toekomstbeeld dat dichter bij ons is dan we voor mogelijk houden. Hierna gaan we aan de slag. Je kunt kiezen uit verschillende workshops, rondetafels, spelletjes, informatiemarkt met leveranciers, masterclasses, etc. Ontmoet anderen die net zo ver zijn om ervaringen mee uit te wisselen, leer van anderen binnen het netwerk die al verder zijn of help iemand op weg met de kennis die jij al hebt.
Programma
10.00 Inloop
10.30 Ochtendprogramma plenair
- Keynote: Reizen in metaverse. Erfgoed en technologie in een nieuwe wereld – Elsbeth Kwant (Koninklijke Bibliotheek)
Digitalisering is de krachtigste vorm om iedereen toegang te geven tot Nederlands erfgoed. Elsbeth Kwant gaat in op ontwikkelingen rondom metaverse, de rol van identiteit en technologie en geeft een aanzet hoe we ons daarop kunnen voorbereiden. - Slimme kracht: AI aan het werk. Mini-docu Naturalis
AI is dichterbij dan we denken. Kijk bijvoorbeeld eens hoe Naturalis AI inzet bij de digitalisering van zijn enorme collectie. AI helpt om die collectie digitaal toegankelijk en zichtbaar te maken. Ook brengt AI objecten tot leven, helpt alledaagse vragen op te lossen en geeft extra betekenis aan de collectie. - Gevraagd: flinke dienstbode. Ter verbinding van lokaal erfgoed en wetenschap – Richard Zijdeman (IISG)
Historisch onderzoek richt zich meestal op mannen. Maar er is een fantastische bron die ons veel kan leren over hoe arbeidsmarktparticipatie het leven van vrouwen beïnvloedde en inzicht geeft in gender inequality. Richard Zijdeman laat zien hoe we met linked data deze dienstbodenregisters vanuit lokale archieven kunnen ontsluiten en op nationaal niveau verbinden. - Aanbieding nieuwe publicatie over de koers van digitaal erfgoed door Annette Gaalman (Erfgoed Brabant) aan Eef Masson (OCW)
12.30 Lunch en leveranciersmarkt
13.30 Deelsessies
Deelsessies ronde 1
- De grote digitale nieuwsshow live. Kirsten Paulus, onder meer bekend van de NDE-podcast Paulus & De Nijs op reis, voert gesprekken met hoofdrolspelers uit de actualiteit. Met in de uitzending: Marjon van Schendel en Marg van der Burgh over Verbonden erfgoed in bibliotheken, Anneclaire van Veelen over Modemuze, Boudewijn Koopmans over Amsterdam Time Machine, Ilse Rombout over Heritageflix en Mirjam Verloop over Geheugen van Nederland.
- De metaverse is dichterbij dan je denkt. In deze sessie gaan Elsbeth Kwant en Cindy Zalm verder waar de keynote van vanmorgen eindigde. Als de metaverse dichterbij is dan we denken, hoe kunnen we daar dan op inspelen? Hoe gaan we als erfgoedorganisaties straks leven en werken in een virtuele wereld: een blik op onze onvermijdelijke toekomst.
- AI, AI, AI New technologies. Het gebruik van nieuwe technologieën staat op de agenda van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. In deze sessie komen drie voorbeelden aan bod waarin AI wordt toegepast. Je leert over de aanpak, de ervaringen en met de voorbeelden krijg je ook tips om zelf aan de slag te gaan.
Deelsessies ronde 2
- Games, fondsen & subsidies en leveranciersmarkt. Met de spellen Preservica, Play-a-LOD, Curate en Ticket-to-preserve leer je meer over #preservering, #linkeddata en #digitaalerfgoed. Verder kun je informatie halen over fondsen en subsidiemogelijkheden (o.a. Cultuurloket DigitALL) en is er een leveranciersmarkt.
- Trends en ontwikkelingen: kansen voor digitaal erfgoed. Gesprekstafels naar aanleiding van enkele recente onderzoeken waarin ook gekeken is naar digitalisering in de erfgoed- en cultuursector. Samen met Samar Ahmed en Eef Masson (OCW) stippen we enkele uitkomsten aan en gaan daarover met elkaar in gesprek.
- Erfgoedparticipatie: niet de collectie maar de samenleving centraal. Het Verdrag van Faro stelt niet zozeer de collectie maar juist de mens centraal. Hoe pakken erfgoedorganisaties dit aan? Wim Burggraaff en Bart Boskaljon (RCE) vertellen over de uitkomsten van hun onderzoek naar het Verdrag van Faro in de praktijk. Het biedt kansen om het perspectief op de dienstverlening te kantelen en niet de collectie en technologie, maar de samenleving als belanghebbende centraal te stellen.
- Hoe zit het nou? Masterclass begrippen digitaal erfgoed. Met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed onder de arm is sinds 2015 gewerkt aan een betere houdbaarheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van erfgoed. Maar hoe doen we dit? Hoe verbinden we digitale collecties? Hoe kunnen we ze duurzaam toegankelijk houden? En hoe krijgt het publiek dan toegang? In deze sessie krijg je van Annette Gaalman, Sjors de Valk en Enno Meijers een spoedcursus over de koers van digitaal erfgoed in Nederland en hoe je zelf aan het stuur kunt gaan zitten.
16.00 Gezamenlijke afsluiting en netwerkborrel
Voor wie
Het netwerkevenement in de Tolhuistuin te Amsterdam is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.
Inschrijven
Verzeker je van een plek en schrijf je snel in! Er zijn geen kosten verbonden aan de inschrijving. Heb je je ingeschreven, maar kun je er toch niet bij zijn. Laat het dan even weten.
Gerelateerde evenementen
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…
Digitalisering is ook in de archeologie onmisbaar: waar kun je archeologische data(collecties) vinden en plaatsen? Hoe navigeer je door de systemen, websites en databases? En…