Primeur bootcamp open culturele data: VL-NL kennisuitwisselingsdag

  • Dinsdag 2 mei 2023

  • Antwerpen

  • 10.00-16.00 uur


O

Onze collega’s van meemoo in Vlaanderen organiseren weer de vijfdaagse bootcamp ‘Open culturele data’. Deze zesde editie kent een primeur: op 2 mei organiseert meemoo, samen met experts uit het NDE, een bijzondere ontmoeting tussen Vlaamse en Nederlandse professionals. Centraal staat het thema linked open data.


Beeld: VCJC-kamp te Sleen (Drenthe), Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief, CC0. http://hdl.handle.net/10648/a8dc9546-d0b4-102d-bcf8-003048976d84 of via Wikimedia Commons

Tijdens de vijfdaagse bootcamp van meemoo leer je hoe je allerlei vaardigheden kunt toepassen op jouw collecties, gegevens en beeldmateriaal. Hierbij kun je denken aan het opschonen en doorzoekbaar maken van data, het bepalen van de rechtenstatus en het publiceren van de data op verschillende platformen. Ook krijg je tips voor de digitale strategie en de digitale infrastructuur van jouw erfgoedinstelling. De bootcamp zit al vol, maar je kunt je nog wel opgeven voor de kennisdag op 2 mei via de knop onderaan deze pagina.

Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag

Een nieuw onderdeel van de bootcamp is de Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data, georganiseerd op 2 mei in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Meemoo en het NDE willen deze kennisuitwisseling in de toekomst verder uitbouwen. Jij hebt als deelnemer de primeur.

Voor wie?

Ben je werkzaam in een collectiebeherende instelling? Of verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en -beelden? En wil je praktisch aan de slag met linked open data? Dan is deze kennisuitwisselingsdag interessant voor jou.

Waar en wanneer?

De kennisuitwisselingsdag vindt plaats op dinsdag 2 mei van 10 tot 16 uur in De Winkelhaak – House of C te Antwerpen, op loopafstand van het Centraal Station.

Wat staat er op het programma?

De kennisuitwisselingsdag zoomt in op linked open (erfgoed)data, persistente URI’s en verschillende Vlaamse en Nederlandse use cases. Ook ga je zelf aan de slag met linked open data en graphs.

10.00 uur: Intro op thema Gelinkt
10.15 uur: Wat is Linked Open (Erfgoed)data?
10.35 uur: Wat zijn persistente URI’s?
10.50 uur: Linked Open Erfgoed Data use cases in Nederland en Vlaanderen (deel 1)
Met: Michelle Boon (Het Nieuwe Instituut), Shana Van Hauwermeiren en Sofie Veramme (WIE, Immaterieel erfgoed)
11.20 uur: PAUZE
11.30 uur: Linked Open Erfgoed Data use cases in Nederland en Vlaanderen (deel 2)
Met: Shannon Van Muijden (Zuiderzeemuseum), Marije Timmermans (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Diantha Osseweijer (CAG), Wouter De Witte (Memorial Museum Passchendaele 1917)
12.30 uur: LUNCH
13.30 uur: Zelf aan de slag met Linked Open Data en Graphs (deel 1)
14.50 uur PAUZE:
15.00 uur: Zelf aan de slag met Linked Open Data en Graphs (deel 2)
16.00 uur: EINDE

Gerelateerde evenementen

Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

    Implementatie