Open Archief 2022 Re:Use Clinic #1 ‘Archives and Copyrights’

  • Woensdag 15 juni 2022

  • IISG, Amsterdam

  • 15.00-17.00 uur


O

pen Archief en Pictoright organiseren samen ‘Re:Use Clinic #1, Archives and Copyright’, een publieksevenement voor erfgoedprofessionals, kunstenaars en andere geïnteresseerden. Centraal staat het creatief hergebruik van erfgoedcollecties.


De eerste Re:Use Clinic van 2022 gaat over archieven en auteursrechten. Materiaal van archiefinstellingen kan vaak zomaar worden hergebruikt, omdat er auteursrechtelijke beperkingen kunnen gelden. Maar hoe kom je hier achter? En wat zijn auteursrechten? Welke mogelijkheden heb je auteursrechtelijk beschermde collecties te (her)gebruiken? Welke rol kunnen erfgoedinstellingen hierbij spelen, en wat is de rol van Pictoright en andere rechtenorganisaties bij het toegankelijk en beschikbaar maken van archiefcollecties voor (her)gebruik? Dat brengt ons terug bij de grotere vraag naar het belang van auteursrechtelijke bescherming tegenover vrij toegankelijk materiaal. En ten slotte kunnen we ons afvragen: wat is de toekomst van het auteursrecht?

Deze vragen spelen een belangrijke rol spelen in deze eerste clinic. Samen met twee specialisten op dit gebied, Arlette Bekink en Elki Boerdam, worden deze vragen en die uit publiek besproken.

Gerelateerde evenementen