Netwerkdag Oorlogsbronnen: Bronnen verhalen

  • Dinsdag 15 november 2022

  • OBA, Amsterdam en via Livestream

  • 12.00 - 17.00 uur


I

Iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog is op 15 november van harte welkom op de jaarlijkse Netwerkdag Oorlogsbronnen in de Amsterdamse OBA. Bronnen en verhalen staan deze keer centraal. Welk verhaal vertellen de bronnen? En naar welke verhalen is de gebruiker op zoek en kunnen die in de bronnen worden gevonden?


Programma

12.00-13.00 Inloop met lunch

13.00-13.10 Inleiding door Puck Huitsing, programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen

13.10-13.30 De oorlog dichtbij door Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen

13.30-14.15 Het lot van Loterijman door Mondo Leone

In 1959 keerde een in Nederland veroordeelde Duitse oorlogsmisdadiger, SS-er Willi Kulla, stiekem terug naar Baarn om oorlogsbuit op te graven die hij daar begin mei 1945 had verstopt. Maar hij kon het niet meer terugvinden. De bomen die hij gebruikt had als referentie bij het verstoppen waren weg. Onderzoeker, flmmaker en muzikant Leon Giesen dook als gastconservator van het Nationaal Militair Museum in deze merkwaardige geschiedenis. En vond heel iets anders in Kulla’s CABR dossier.

14.15-14.30 Q&A met Leon Giesen

14.30-15.00 Pauze met koffie en thee

15.00-16.15 Parallelle workshops.

16.15-16.30 Afsluiting door Puck Huitsing

16.30 Borrel

WORKSHOP A: DE OORLOG IN BEKENDMAKINGEN

Anke Jongste, projectleider OVCG, Lizzy Jongma, sr. ICT- projectleider NOB, Edwin Klijn, programmamanager NOB

Bekendmakingen’ (in het Duits: Bekanntmachungen) behoren tot de belangrijkste communicatiemiddelen die bestuurlijke overheden – en in de periode 1940-1945 de bezetter – tot hun beschikking hadden om de Nederlandse burger te informeren over nieuwe verordeningen en maatregelen. In de workshop wordt ingegaan op de bijzondere betekenis van bekendmakingen als bron. Het OVCG heeft samen met het NOB en de Groninger Archieven in een Mondriaan Fondsproject gewerkt aan een digitale toepassing op de NOB-website Oorlogsbronnen.nl rondom circa 1000 bekendmakingen. Deze omgeving zal in de workshop worden gepresenteerd en nader toegelicht.

WORKSHOP B: HOE VERTEL IK VERHALEN MET DATA?

Micon Schorsij, technisch informatiespecialist NOB en Jesse de Vos, ICT-projectleider NOB

Tijdens deze interactieve sessie laten we zien hoe data het vertellen van verhalen faciliteert. Na een aantal inspirerende voorbeelden en een introductie van de data in Oorlogsbronnen.nl gaan we in groepjes aan de slag. Welk verhaal is er te vertellen met jouw data? Hoe helpt de data in Oorlogsbronnen.nl om dat verhaal (beter) te vertellen? En welke andere externe databronnen zou je kunnen gebruiken?

Aanmelden

Deelname is kosteloos, registratie verplicht. Meld je vóór 8 november aan bij a.helfrich@niod.knaw.nl o.v.v. ‘Netwerkdag 2022’. Vermeld ook of je van een lunch gebruik wilt maken en welke workshop je wilt volgen (A of B).

Livestream

Het programma is via een livestream te volgen: https://youtu.be/caopGLSTpco

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie