Kick-Off – Makers Programma

  • Dinsdag 4 mei 2021

  • Online

  • 13.00-14.30 uur


M

Met het Makers Programma wordt een duurzame brug geslagen tussen erfgoedinstellingen en de creatieve industrie. Het doel is om kunstenaars, ontwerpers en makers in de breedste zin van het woord te inspireren met en door erfgoed voor het maken van een nieuw werk. Daarnaast worden erfgoedinstellingen verrast met het authentieke en hedendaagse kunst netwerk. Op 4 mei is de kick-off, gericht op de makers zelf.


Kunstenaar AiRich

Als kick-off gaan we als eerste een gesprek met jou aan, de maker. Deze sessie is voor ons een verkenning van de dagelijkse praktijk van de maker, die nog geen ervaring heeft met het werken met erfgoedmateriaal maar dit wel ambieert. Ook hebben we kunstenaar AiRich uitgenodigd om te vertellen over haar werk en de samenwerking met erfgoedinstellingen en archieven.

Programma

13.00 – 13.10  uur  Introductie van het Makers Programma

13.10 – 13.40 uur   Presentatie AiRich

‘Welcome to Planet AiRich’ staat er groot op haar website en zo is het. Met haar fotografie, performances en bodypaint neemt ze je mee in haar favoriete toekomstbeelden. Krachtige beelden die afzetten tegen de standaard westerse schoonheid en de urgentie toont om de zwarte identiteit her te definiëren. In haar talk vertelt ze meer over haar werkproces, inspiratiebronnen en hoe ze beeld hergebruikt. Na afloop heb je mogelijkheid om met haar in gesprek te gaan.

AiRich heeft samengewerkt met verschillende erfgoedinstellingen en archieven zoals o.a. Openbare Bibliotheek Amsterdam/The Black Archives, Rembrandt Museum, Van Gogh Museum, OSCAM.

13.50 – 14.20 uur   Break-out sessie. Je hebt de keuze uit de volgende thema’s:

  1. Creatief hergebruik: hoe pak je het aan? Een kritische verkenning van de overwegingen en de mogelijkheden om erfgoed te gebruiken als materiaal voor het creatieve werk.
  2. De relatie tot erfgoedinstellingen: is erfgoed een bruikbare bron? Wat zijn de verwachtingen van de makers en hoe kan de creatieve uitwisseling tussen erfgoedinstellingen en de creatieve industrie beter worden ingericht?
  3. Context: houden of eigen maken? Een kritische blik op geschiedenis en de noodzaak om nieuwe verhalen te vertellen met erfgoed.

Though the program will be in Dutch we encourage English speakers to participate in the break out discussions.

Aanmelden voor de kennissessie op 4 mei kan via dit formulier.

Het Makers Programma is een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Meer lezen over het Makers Programma? Hier vind je alle ins en outs.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie