Green IT – Maak als erfgoedorganisatie je milieu-impact kleiner

 • Donderdag 2 juni 2022

 • Online

 • 15.30-16.30 uur


H

Hoe kunnen erfgoedorganisaties hun milieu-impact zo klein mogelijk maken? Dit is door de netwerkgroep Green IT binnen het NDE onderzocht met een casus: Delpher, platform voor historische Nederlandse publicaties. Tijdens een online inspiratiesessie komen niet alleen de bevindingen aan bod, ook wordt gekeken welke stappen erfgoedorganisaties kunnen nemen op het gebied van Green IT.


Casus Delpher

Met een casus over Delpher, het platform voor historische Nederlandse publicaties, heeft de netwerkgroep Green IT binnen het NDE onderzocht hoe digitale collecties bijdragen aan de energiebelasting op aarde, met name de CO2-uitstoot van de opslag en het gebruik van erfgoedcollecties. Het onderzoek is uitgevoerd door PHI Factory in samenwerking met de KB en leden van de netwerkgroep.

Tijdens de inspiratiesessie presenteert de netwerkgroep Green IT – die nu bestaat uit de KB, Nationaal Archief en IISG – samen met PHI Factory de bevindingen uit het rapport. Ook aan bod komt de ‘praatplaat’, een visueel overzicht met de belangrijkste te nemen maatregelen op een rij. Daarnaast gaan we online in gesprek. Aan bod komen zaken als: Hoe kan je deze bevindingen en thema’s toepassen op de eigen organisatie? Welke vragen of ‘hot issues’ leven er nog meer bij de gesprekspartners over Green IT? Wat vergt meer onderzoek, waar gaan we ons op richten en hoe kunnen we dit vertalen naar meerdere organisaties?

Wil jij met de netwerkgroep en andere geïnteresseerden hierover in gesprek, dan nodigen we je van harte uit voor de online bijeenkomst op 2 juni van 15.30 tot 16.30 uur.

Gerelateerde evenementen

CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

  Donderdag 13 juni 2024

  ECC Leiden

  9.30 - 18.00 uur

   Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

   Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

   • Symposium

   Donderdag 6 juni 2024

   De Bazel, Amsterdam

   13.00 - 16.40 uur

    Zichtbaar