Data-Doe-Dag: Goede data, blij publiek

  • Dinsdag 28 november 2023

  • Metaalkathedraal, Utrecht

  • 10.00 - 18.00 uur


N

Na een uitverkochte eerste Data-Doe-Dag afgelopen voorjaar organiseert het Netwerk Digitaal Erfgoed nu een tweede editie tijdens de Maand van het digitaal erfgoed. Houd je je bezig met het vastleggen, opschonen, verbinden en publiceren van collectiedata? Kom dan naar deze tweede Data-Doe-Dag in de Metaalkathedraal, op een bijzondere locatie vlakbij het centrum van Utrecht.


Foto data-doe-dag 17 april 2023

Thema: datakwaliteit

Kwaliteit van data staat centraal op 28 november. Een breed scala aan organisaties, van lokale historische verenigingen tot grote nationale instellingen, bewaart en deelt digitaal erfgoed met het publiek. We willen dat mensen dit erfgoed gemakkelijk kunnen vinden en ervan kunnen genieten.

Maar hoe vind je precies wat je zoekt tussen al die verschillende websites en platforms? Het antwoord ligt in het verbinden van erfgoedinformatie van diverse bronnen en organisaties. Dit voorkomt versnippering, vergemakkelijkt het vinden van erfgoed en legt de basis voor het ontdekken en beleven van ons digitaal erfgoed.

Tijdens de Data-Doe-Dag helpen collega’s je aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Neem je eigen data mee en stel je vragen aan het data-clean-team. Leer hoe je meer uit je digitale collectie kunt halen in werksessies over opschonen, standaardiseren, verbinden en publiceren van data, en krijg handige tools en tips aangereikt om de kwaliteit van je collectiedata te verbeteren. Ook lanceren we de eerste Datawerkplaatsen en je kunt kennismaken met digitaal-erfgoed-experts uit het mobiele data-clean-team.

Programma

Er zijn 4 workshops die samen alle aspecten van opschonen, standaardiseren, verbinden en publiceren omvatten. Je volgt alle workshops op jouw niveau.

10.00 – 10.30 uur Inloop

10.30 – 10.55 uur Gezamenlijk programma met Ivo Brautigam (Directeur Landschap Erfgoed Utrecht) en Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum)

11.00 uur Workshop

Workshopronde 1: Maken van triples

Workshopronde 2: Verbinden met termen

12.40 – 13.45 uur Lunch

13.45 uur Gezamenlijk programma: Publiceren met Ilse Rombout

14.30 Workshop

Workshopronde 3: Werken met Schema.org

Workshopronde 4: Opschonen van data

16.30 – 16.45 uur  Gezamenlijk programma: Alle data in verbinding. Feestelijke afsluiting met vooruitblik

Vanaf 16.45 uur Borrel

Sfeerimpressie

Was je niet bij de vorige editie van de Data-Doe-Dag, maar ben je wel nieuwsgierig naar hoe het was? Onderstaand filmpje geeft een goede indruk van de sfeer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NetwerkDigitaalErfgoed (@netwerkdigitaalerfgoed)

Gerelateerde evenementen

Kick-off Datawerkplaats Fryslân

Loop je er soms tegen aan dat je collectie-registratiesysteem tikfouten bevat, ontbrekende data of verouderde gegevens heeft? Stichting Erfgoed & Publiek heeft sinds kort een…

Event

Woensdag 19 juni 2024

Museum Heerenveen

13.00 -16.00 uur

    Implementatie
KB-College: Wat bewaren we van het Nederlandse internet?

Vrijwel iedere maand organiseert de Koninklijke Bibliotheek een college, waarbij specialisten en conservatoren een kijkje achter de schermen geven. Deze keer gaat het over het…

Event

Vrijdag 5 juli 2024

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

14.00 - 17.00 uur

    Houdbaar
Werelddag van de digitale duurzaamheid 2024

Save-the-date: op de eerste donderdag van november richten (erfgoed)organisaties overal ter wereld de schijnwerpers op het toekomstbestendig toegankelijk maken van digitale collecties. Noteer deze dag…

Event

Donderdag 7 november 2024

N.t.b.

09:00

    Houdbaar