AVA_Net Symposium 2023

  • Dinsdag 20 juni 2023

  • Beeld & Geluid, Hilversum

  • 9.30- 18.00 uur


D

it keer heeft het AVA_Net symposium, hét jaarlijkse event voor de AV-erfgoedcommunity, als thema ‘Het archief binnenstebuiten: verhalen met impact’. Hoe werkt ons koloniaal en slavernijverleden door in de AV-archieven van nu? Hoe zijn wij hiermee bezig? En hoe verbeeld je verhalen die je niet terugvindt in de archieven?


Foto: Jorrit Lousberg

Historici Hans Goedkoop en Gerda Jansen Hendriks, beiden bekend van het geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’, duiken in de AV-archieven voor hun nieuwe televisieserie over de laatste 50 jaar van Nederland in Indonesië: ‘Indonesia roept!’ Wat is er wel gefilmd, en wat niet? Hoeveel invloed heeft dat op wat we nu nog kunnen vertellen of verbeelden? En wat is daarbij de rol van de archieven?

En hoe vertel je verhalen die je niet terugvindt in de archieven? Schrijfster en documentairemaker Tessa Leuwsha laat dit zien met haar nieuwe film ‘Moeder Suriname’.

Het AVA_Net Symposium is een dag vol met interessante talks, presentaties, discussies en boeiende ontmoetingen. Met een programma dat onder meer aansluit bij het komende ‘Herdenkingsjaar Slavernijverleden’ en waarin erfgoedprofessionals, onderzoekers en creatieve makers hun kennis, visie en ervaringen delen rond onderwerpen als dekolonisering, diversiteit & inclusie, participatie en verbinding in (AV-)erfgoed.

Gerelateerde evenementen