Preserveringstools
Erfgoedinstellingen krijgen steeds vaker erfgoed dat digitale objecten bevat. Maar welke tools zijn het meest geschikt om dit materiaal voor te bereiden voor opname in een archief of erfgoedcollectie? Gelukkig is er een handig hulpmiddel ontwikkeld om preserveringstools uit te proberen: ViPER, Virtual Preservation Environment for Research.
(Pre-)ingest
Om digitale objecten en collecties goed te archiveren, moeten deze aan een aantal eisen voldoen. Dit voorbereiden en controleren van de gegevens wordt (pre-)ingest genoemd. Hierbij kun je denken aan een check op type bestanden, corrupte bestanden, encryptie, validatie van de data, controle op virussen, et cetera. Om deze processen te automatiseren, gebruiken erfgoedinstellingen verschillende preserveringstools.
ViPER, Virtual Preservation Environment for Research
Er is een groeiende behoefte aan open source-preserveringstools. NDE en Open Preservation Foundation (OPF) hebben samen een virtuele omgeving ontwikkeld om deze tools te onderzoeken. In deze virtuele omgeving zijn zes van de meest gebruikte open source-tools opgenomen. Erfgoedinstellingen kunnen met ViPER, Virtual Preservation Environment for Research, gebruiken om de tools te testen zonder dat ze deze zelf hoeven te installeren. Volg onderstaande videotutorial of de installatiehandleiding om zelf snel aan de slag te gaan met de ViPER.
Vragen over de ViPER?
Neem contact op met Marin Rappard (Nationaal Archief)
Inspiratie opdoen
In 2019 is bij 27 Nederlandse erfgoedinstellingen geïnventariseerd welke preserveringstools zij gebruiken en hoe zij dat doen. Ben je op zoek naar inspiratie: lees dan deze good practices. En bekijk het filmpje over ViPER, Virtual Preservation Environment for Research.
ToPX Creator
Naast ViPER is ook de tool ToPX Creator ontwikkeld. Met deze tool kun je metadatabestanden converteren naar gevalideerde XML-bestanden met een structuur die geschikt is voor opname in een digitaal archief. ToPX Creator is een open source toepassing die kosteloos door iedereen kan worden gebruikt.
COPTR
Wil je meer (internationale) preserveringstools gebruiken? Kijk dan eens naar COPTR, de ‘Community Owned digital Preservation Tool Registry’. Dit register biedt het grootste overzicht van preserveringstools. Je vindt er informatie over bijvoorbeeld functionaliteit, licenties, herkomst en gebruikerservaringen van zo’n 500 tools. COPTR deelt deze waardevolle informatie met de gehele internationale gemeenschap.