ViPER, Virtual Preservation Environment for Research: een nieuwe naam voor een vertrouwde tool
De VRE oftewel Virtual Research Environment heeft een nieuwe naam: ViPER, wat staat voor Virtual Preservation Environment for Research. De nieuwe naam benadrukt nog beter dat het zich richt op het domein van digitale preservering. En dat je er eenvoudig open source tools mee kunt uitproberen op het gebied (van pre-)ingest van digitale objecten.
Dit is ViPER
Wil je als erfgoedorganisatie digitale collecties archiveren, dan moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Het voorbereiden en controleren van de gegevens wordt (pre-)ingest genoemd. Denk aan een controle op type bestanden, corrupte bestanden, encryptie, validatie van de data, controle op virussen, et cetera. Om al deze controles goed te doorlopen, gebruik je preserveringstools. Als je nog nooit met deze tools gewerkt hebt, is het fijn om ze eens uit te proberen. Hiervoor gebruik je ViPER (Virtual Preservation Environment for Research), een eenvoudig te installeren opensource-applicatie.
ViPER is een projectresultaat binnen het NDE, ontwikkeld door de Open Preservation Foundation (OPF) in samenwerking met het Nationaal Archief (NA). Het NA zorgt voor het functioneel beheer, terwijl de OPF het technische beheer en de beschikbaarstelling voor haar rekening neemt.
‘Ja, een gloednieuwe naam!’ zegt Remco van Veenendaal, preservation officer bij het Nationaal Archief. ‘De benaming “Virtual Research Environment” gaf te weinig inzicht in het specifieke gebruik en het belang ervan voor digitale preservering. Bovendien leidde een online zoektocht op ‘Virtual Research Environment’ altijd tot verwarring vanwege de vele andere VRE’s die bestaan. Met onze nieuwe naam, ViPER, hebben we dit probleem opgelost.’
ViPER is er verder weinig veranderd. ‘Je hoeft nog altijd maar één virtuele omgeving te installeren, en niet alle tools voor de (pre-)ingest apart om ze uit te proberen. Wel hebben we de versies van de geïntegreerde tools geüpdatet, inclusief het besturingssysteem. Ook is alle documentatie over deze tool bijgewerkt. Gebruik deze mooie tool vooral, zou ik willen zeggen. En heb je verbeterwensen, geef ze dan door via info@nationaalarchief.nl.’