iPRES


D

e International Conference on Digital Preservation (iPRES) is de belangrijkste conferentie op het gebied van digitale duurzaamheid. Ieder jaar wordt iPRES op een ander continent georganiseerd. Er komen dan 300 tot 400 wetenschappers, studenten, onderzoekers, archivarissen, bibliothecarissen en andere experts samen. Het doel: ontwikkelingen en innovatieve projecten met elkaar delen en samen problemen rondom digitale duurzaamheid oplossen.


#WeMissiPRES 2020: wereldwijd sloten 800 mensen aan voor 3 dagen online lezingen, discussies en presentaties over digitale duurzaamheid.

iPRES 2019 in Eye Amsterdam. Foto: Sebastiaan ter Burg

iPRES 2022 Glasgow

Van 12 tot en met 16 september is de internationale preservation-community welkom in Glasgow. De Digital Preservation Coalition is dan de host voor de 18e editie van iPRES. Deze editie gaat hybride plaatsvinden. Je kunt deze 4-daagse conferentie online of op locatie in Glasgow bijwonen.

Het conferentieprogramma en de keynotespeakers zijn bekend. Bekijk het programma en registreer via ipres2022.scot/. Early bird-registratie is mogelijk tot 31 juli.

iPRES 2021

Van 19 tot en met 23 oktober 2021 vond de eerste hybride iPRES plaats. De National Science and Technology Library en de National Science Library of Chinese Academy of Sciences co-hostten deze zeventiende editie. Deelnemers konden afreizen naar Beijing of via een live-verbinding meedoen. Het thema was Empowering Digital Preservation for the Enriched Digital Ecosystem.

2020: #WeMissiPRES

Omdat iPRES 2020 helaas niet doorging, nodigden we op 22, 23 en 24 september 2020 iedereen die zich met digitale duurzaamheid bezighoudt uit om mee te doen aan een internationaal programma van online presentaties en kennisdeling. #WeMissiPRES was geen conferentie. Er waren geen ‘papers’ in de formele zin en er werd na afloop niets gepubliceerd. Met #WeMissiPRES wilden we onze discussies over digitale duurzaamheid voortzetten en ons met elkaar verbonden houden, totdat de tijd weer rijp is voor een volwaardige conferentie.

iPRES 2019

In 2019 mocht het Netwerk Digitaal Erfgoed host zijn voor iPRES. Het thema was Eye on the Horizon en de deelnemers waren te gast in het Eye Filmmuseum, prachtig gelegen aan het IJ in Amsterdam. Op de laatste dag konden de deelnemers een inspirerend bezoek brengen aan diverse erfgoedinstellingen in Nederland. Die  gaven demonstraties van wat zij doen aan digitale duurzaamheid. Alle presentaties van deze conferentie zijn gebundeld in een digitaal boek. De iPRES 2019 Congresbundel is beschikbaar als pdf- en epub-bestand.

Related activities