De Zuid-Hollandse Limes zichtbaar op Wikipedia

  • Vanaf dinsdag 6 juni 2023

  • Diverse locaties

  • 10-15 uur


S

Sinds 2021 zijn de Neder-Germaanse Limes UNESCO Werelderfgoed. De aandacht voor deze historische grens is dan ook groot. Daarom is het belangrijk om digitale informatie en vondsten langs de Zuid-Hollandse Limes met een breed publiek te delen. Dit kan bijvoorbeeld via Wikipedia; het startpunt voor veel digitaal erfgoedgebruikers. Maar hoe doe je dit? Leer het in deze cursusreeks.


Oostpoort van de reconstructie van castellum Matilo in het Archeologisch Park Matilo te Leiden. Foto: BIC, CC BY-SA 3.0

Veel onderzoekers voor Neder-Germaanse Limes starten hun onderzoek op internet. Wikipedia, de gratis encyclopedie, is hiervoor een belangrijk startpunt. Of bijvoorbeeld het bekijken van afbeeldingen van vondsten via Wikimedia Commons. Het is dus belangrijk om de nieuwste informatie, vondsten en inzichten hier te ontsluiten. Ook zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die aandacht vragen, zoals de rol van vrouwen en migranten, sociaal-economische geschiedenis en religie. Deze onderwerpen zijn vaak nog (te) weinig terug te vinden in artikelen op Wikipedia.

In drie bijeenkomsten gaan deelnemers aan de slag om:

  • Informatie over de Limes op Wiki-diensten, zoals Wikipedia, te verrijken met objecten en informatie over Zuid-Holland.
  • Inhoudelijke historische kennis vergroten door inhoudelijke presentaties over de Romeinse geschiedenis in Zuid-Holland.
  • Een ‘kijkje in de keuken’ nemen hoe andere organisaties langs de Limes hun geschiedenis zichtbaar maken.

En zo leren organisaties langs de Limes elkaar beter kennen en kunnen zij samenwerken om dit verhaal nog beter zichtbaar te maken.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor voor vrijwilligers, medewerkers en leden van archeologische en historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen langs de Limes in Zuid-Holland.

Je kunt per organisatie maximaal twee personen laten deelnemen: bijvoorbeeld de archeoloog, collectiebeheerder of degene die zich bezighoudt met digitalisering.

Gerelateerde evenementen

Fotograferen van je collectie

Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om deze te fotograferen. De collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto…

  • Cursus

Dinsdag 28 mei 2024

Dordrecht. Rotterdam

10:00

    Zichtbaar
CLARIAH Conference 2024

Ontdek de interdisciplinaire impact van CLARIAH in de geesteswetenschappen. Doe mee om te leren, te trainen en deel te nemen aan praktische sessies waarin Clariah-Plus…

    Donderdag 13 juni 2024

    ECC Leiden

    9.30 - 18.00 uur

      Symposium WO2-erfgoed: innovatie en ethiek

      Innovatieve methoden en nieuwe technieken om het publiek te bereiken met verhalen over de Tweede Wereldoorlog bieden kansen, maar roepen ook vragen op: welke ethische…

      • Symposium

      Donderdag 6 juni 2024

      De Bazel, Amsterdam

      13.00 - 16.40 uur

        Zichtbaar