Fotograferen van je collectie

  • Dinsdag 28 mei 2024

  • Dordrecht. Rotterdam

  • 10:00


O

Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om deze te fotograferen. De collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto koppelt aan een object. Hoe kun je heldere foto’s maken met eenvoudige middelen? En zorg je voor de juiste opslag en nabewerking van beeld? Leer er alles over tijdens deze driedaagse cursusreeks op 28 mei, 4 en 18 juni.


Over de cursusreeks

In deze cursusreeks gaan we op drie cursusmomenten aan de slag met de theorie én de praktijk van digitaliseren door middel van fotografie. Met als doel je digitale collectie te vergroten voor gebruikers. Tussen de verschillende cursusdagen krijg je huiswerkopdrachten om zelf praktisch aan de slag te gaan. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en praktijkvoorbeelden.

Het niveau van de cursus is Basis; deelnemers met weinig of enige ervaring kunnen aansluiten. Ook voor meer ervaren fotografen kan deze cursus als opfrismoment dienen.

Deze cursus is niet geschikt voor fotograferen met een smartphone of tablet.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen.

Programma

Cursusdag 1: De basis van het fotograferen van je collectie

Dinsdag 28 mei 2024, 10.00-15.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur

We starten met de theorie van fotografen: van belichting tot camerastandpunt, van camera-instellingen (diafragmatijd, witbalans en sluitertijd), tot kleurcorrectie (gebruik van de grijskaart). De theorie wordt geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.

Cursusdag 2: Aan de slag tijdens de praktijkdag

Dinsdag 4 juni, 10.00-16.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur

Tijdens de praktijkdag gaan we op locatie van een van de deelnemers praktisch aan de slag. Van het opbouwen van een studio, het plaatsen van objecten tot het instellen van de belichting en het fotograferen zelf.

Locaties worden nader bekend gemaakt.

Cursusdag 3: Opslag en nabewerking van fotobestanden

Dinsdag 18 juni, 10.00-16.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur
Locatie: Van Nelle Fabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam (zaal: Achter glas)

Tijdens deze laatste cursusdag gaan we dieper in op duurzame opslag en het verwerken van metadata van digitale bestanden. Ook besteden we aandacht aan de registratie in het collectieregistratiesysteem. Ten slotte bespreken we ook op welke manier je foto’s kunt nabewerken.

Bij voorkeur volg je alle drie de cursusmomenten. Als dit niet mogelijk is, dan kun je ervoor kiezen om twee cursusmomenten te volgen. Geef deze keuze aan in het aanmeldformulier.

Gerelateerde evenementen

Deel je beeld: nu aan de slag met IIIF

Na het succesvolle event ‘Deel je beeld: Wat kan je met IIIF’ presenteren we een inspirerend webinar. Hierin hoor je hoe het International Image Interoperability…

Webinar

Maandag 24 juni 2024

Online

15.00. -16.00 uur

    Implementatie
Data-doe-workshop: Aan de slag met Open Refine

In deze workshop van de Datawerkplaats Utrecht ga je aan de slag met Open Refine, een online tool om bulkaanpassingen te doen in je collectieregistratie.…

Woensdag 6 november 2024

Grote Huis Oostbroek, De Bilt

13.30 - 17.00 uur

    Implementatie