Vervolg op digitale coronacollectie Nederland

31 maart 2020


O

Op 19 maart riepen wij erfgoedinstellingen op om mee te bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Wat is er sindsdien gebeurd?


Herinneringen levend houden

Op dit moment werkt een aantal erfgoedinstellingen in Nederland al aan het verzamelen en bewaren van bronnen met betrekking tot het coronavirus en ontstaat er zo een ‘nationale coronacollectie’. Dankzij de inspanningen van erfgoedinstellingen kunnen we historische informatie duurzaam bewaren en kunnen we de herinneringen levend houden.

Verzamelplaats van initiatieven

Het liep storm na de oproep van 19 maart. Er kwamen veel vragen en ideeën binnen. Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft daarom nu een verzamelpagina opgezet. Programmamanager digitale duurzaamheid Marcel Ras licht toe: ‘Op deze webpagina maken we inzichtelijk welke erfgoedinstellingen met welke initiatieven bezig zijn. We attenderen op deze manier erfgoedinstellingen naar andere voorbeelden, bieden een overzicht wat waar gebeurt en hopen daarmee andere instellingen te stimuleren om aan te sluiten. Dit biedt hopelijk houvast in deze bijzondere periode. Let op: wij maken dus geen verzamelplaats voor deze collecties.’

Gebruik de hashtag #coronacollectie

Is jouw instelling/organisatie actief op sociale media en communiceer je over het verzamelen en bewaren van bronnen? Zet #coronacollectie bij jouw bericht.

Deze oproep wordt onder andere gesteund door de KB-nationale bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Stadsarchief Amsterdam, het Haags Gemeentearchief, het Regionaal Archief Nijmegen, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, IHLIA LGBT Heritage en KVAN/BRAIN.