Termennetwerk uitgebreid met bronnen van ErfGeo

30 juni 2019


H

Het Termennetwerk is uitgebreid met twee terminologiebronnen van ErfGeo. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig historische plaatsen en straten te vinden.


Bron voor historische geografie

ErfGeo is een dienst van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). ErfGeo bevat topografische informatie uit een grote hoeveelheid bronnen, bijvoorbeeld over plaatsen, straten, adressen of gebouwen uit de periode 1500 tot nu. De informatie is beschikbaar op erfgeo.nl. Door de uitbreiding met ErfGeo kunnen collectiebeheerders via het Termennetwerk zoeken naar historische plaatsen en straten. Bijvoorbeeld: de zoekvraag “Sircxsee” levert de plaats “Zierikzee” op. Maar ook alle andere schrijfwijzen die ingevoerd zijn in ErfGeo worden meteen getoond.

Realtime zoeken in meerdere terminologiebronnen

Het Termennetwerk is een nieuwe dienst die binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed ontwikkeld wordt. Het Termennetwerk zoekt naar termen in terminologiebronnen, zoals thesauri en referentielijsten. Hiermee wordt het voor collectiebeheerders gemakkelijker om hun erfgoed met termen te beschrijven. En voor gebruikers wordt het eenvoudiger om informatie over dit erfgoed te vinden. Het Termennetwerk is op dit moment een prototype dat gaandeweg wordt uitgewerkt.

Meer informatie?

Lees meer over het Termennetwerk. Of probeer het zelf uit met de demonstrator van het Termennetwerk.

Gerelateerde activiteiten

Op de hoogte blijven?