NDE-toolbox ‘Erfgoedkit’ helpt het erfgoedveld op weg

26 november 2020


E

Erfgoedprofessionals beschikken over tools en andere hulpmiddelen om digitaal collectiemateriaal nog beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. Een kleine hindernis: je vindt ze niet altijd even makkelijk. Vanaf februari 2021 komt daar verandering in met de Erfgoedkit, een online ‘gereedschapskist’ voor digitaal erfgoed.


Beeld: pixabay / OpenClipart-Vectors

De afgelopen jaren zijn verschillende tools ontwikkeld die helpen om te werken volgens de principes van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Denk aan het Termennetwerk, de PID-wijzer, PoolParty, Gedragsprofielen, Klantreizen en de cursus Leren Preserveren. Deze tools kennen verschillende vormen: handreikingen, wegwijzers, cursussen, software en best practices.

Veel erfgoedprofessionals kijken al lange tijd uit naar een handige toegang tot al deze hulpmiddelen. Met de ‘Erfgoedkit, de toolbox voor digitaal erfgoed’ komt er nu een centrale vindplaats.

Samen met het erfgoedveld

Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn er flinke stappen voor de Erfgoedkit gemaakt. Samen met collega’s uit erfgoedinstellingen en met de digitaal-erfgoed-coaches is bepaald welke tools en hulpmiddelen de eindgebruiker in de toolbox wil terugvinden.

Filosofie

De tools en andere hulpmiddelen krijgen geen plek in de Erfgoedkit zelf. In plaats daarvan verwijst de toolbox steeds door naar de bron waar het hulpmiddel elders op het web staat. De Erfgoedkit heeft daarmee de functie van een ‘catalogus’ die steeds wordt bijgewerkt – en voorzien van de actuele links.

Voor wie bedoeld

De Erfgoedkit is vooral handig voor mensen die dagelijks werken met digitale collecties en degenen die erfgoedinstellingen hierbij ondersteunen, zoals de digitaal-erfgoed-coaches.

Voor mensen die minder ervaring hebben is er het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties van OPEN. Het mooie is dat het Spoorboekje en ook andere websites straks gebruik kunnen maken van de actuele links uit de Erfgoedkit.

Nieuwsgierig geworden? In februari 2021 gaat de Erfgoedkit live.

Op de hoogte blijven?