Lily Knibbeler nieuwe voorzitter Netwerk Digitaal Erfgoed

7 februari 2019


L

ily Knibbeler, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek (KB), volgt per 1 februari Marens Engelhard (Nationaal Archief) op als voorzitter van het bestuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed.


Sterk netwerk, grotere impact

Het voorzitterschap rouleert jaarlijks onder de vijf bestuursleden: de directeuren van de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief (NA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (BenG), het KNAW Humanities Cluster (KNAW-HUC) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), in het netwerk ook wel de sectorale knooppunten genoemd.

Lily Knibbeler maakt sinds haar aantreden als algemeen directeur van de KB (de nationale bibliotheek) in 2015 deel uit van het bestuur van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Ze staat bekend als een bouwer en ziet de kracht van het netwerk als een van de belangrijkste voorwaarden voor succes. Tijdens haar voorzitterschap wil ze zich dan ook met veel energie inzetten voor het verbreden en versterken van het Netwerk Digitaal Erfgoed: ‘Er ligt nu een grote kans voor erfgoedorganisaties om als onderdeel van dit netwerk gezamenlijk te zorgen voor een breed aanbod van makkelijk te gebruiken digitaal erfgoed. Daarbij hebben we alle organisaties nodig, groot en klein. Samen kunnen we de gebruiker en elkaar helpen om het meeste uit onze collecties te halen.’

Over het Netwerk Digitaal Erfgoed

Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door collecties aan elkaar te koppelen, zorgen we voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en bieden we de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring.

De komende twee jaar staat in het teken van de zogeheten intensivering van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Met behulp van extra middelen vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt het netwerk in 2019 en 2020 versneld aan het duurzaam beschikbaar maken van meer digitaal erfgoed, vooral ook van kleinere instellingen.

Gerelateerd nieuws