Lezend de zomer in: drie inspirerende verhalen van erfgoedcollega’s

30 juli 2024


V

Vakantietijd is hét moment om bij te lezen. We zetten drie inspirerende verhalen op een rij waarin collega’s uit het erfgoedveld vertellen over hun lessons learned. Van een een APK-keuring voor digitaal erfgoed, gedragsprofielen voor websites tot het belang van data verrijken.


Foto: liudmilachernetska via 123rf

Goodbye doelgroep, hello gedragsprofiel: Herinneringscentrum Kamp Westerbork vernieuwt website

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een nieuwe website. Bij de ontwikkeling werd goed gekeken naar de gedragsprofielen digitaal erfgoed. Projectleider Wietske Donkersloot vertelt hoe een van de profielen heeft gezorgd voor een scherpe focus.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deed een APK-keuring voor zijn digitaal erfgoed. Dit kwam eruit

Een ‘APK-keuring’ laat zien hoe de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur (DERA) in zijn organisatie heeft doorgevoerd. Arjan de Zeeuw, directeur Kennis & Advies, deelt de bevindingen van deze DERA-scan. ‘Veel erfgoedorganisaties zullen zich hierin herkennen.’

‘Data-opschoning is een mooi startpunt om je erfgoedinformatie te verrijken’

Bij de Datawerkplaats Zeeland noemen ze zichzelf datacleaners, maar hun werk gaat veel verder dan alleen het opschonen van data. Marieke Houtekamer en Henriette le Cointre vertellen hoe ze collectie-informatie verrijken en waarom dat zo belangrijk is voor erfgoedorganisaties.

Op de hoogte blijven?