Lezend de zomer in: 5x inspirerende verhalen van erfgoedcollega’s

25 juli 2023


V

Vakantietijd is hét moment om bij te lezen. We zetten vijf inspirerende verhalen op een rij waarin collega’s uit het erfgoedveld vertellen over hun lessons learned. Van Omeka S, gedragsprofielen voor websites tot erfgoedverhalen.


Foto: liudmilachernetska via 123rf

Met Omeka S luidt Tresoar een nieuw tijdperk in voor digitale collecties

Tresoar heeft ruim 1 jaar ervaring met het open source collectiebeheersysteem Omeka S. Wat maakt het anders dan de bekende systemen? En is het ook geschikt voor het beheren van een termenlijst? Specialist metadata Reem Weda deelt zijn verworven inzichten.

Goodbye doelgroep, hello gedragsprofiel: Herinneringscentrum Kamp Westerbork vernieuwt zijn website

Herinneringscentrum Kamp Westerbork vernieuwt de website en maakt daarvoor gebruik van een van de acht gedragsprofielen voor digitaal erfgoed. Projectleider Wietske Donkersloot legt uit hoe zo’n profiel werkt en welke voordelen het biedt voor de gebruikers.

Gids voor linked data stories laat zien dat databeheerders en communicatieadviseurs nauw samenwerken

Datastories en andere presentatievormen met linked data kun je zien als een gesamtkunstwerk van databeheerders, inhoudelijk specialisten en communicatieadviseurs. Gids-samensteller Marije Timmermans (RCE) geeft alvast een paar slimme adviezen.

Met deze handleiding ga je van 0 naar 11.000 gematchte termen in anderhalf uur

Met de nieuwe functie van het Termennetwerk kun je in bulk data in je collectieregistratiesysteem gemakkelijk matchen met termen, personen en plaatsen. Datamanager Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum) is zo enthousiast over deze nieuwe mogelijkheid, dat ze meteen een handleiding maakte.

Zo zoekt Museum Rotterdam een nieuw collectieregistratiesysteem

Museum Rotterdam vervangt het huidige Cardbox door een nieuw collectieregistratiesysteem. In deze serie volgen we conservator Mayke Groffen en registrator Dolf Ruesink terwijl ze dit proces doorlopen, van het opstellen van een plan van aanpak en het vergelijken van offertes tot het maken van een definitieve keuze.

Op de hoogte blijven?