Jenevermuseum tekent NDE-manifest: ‘We moeten onze collectie en data op orde hebben’

24 november 2020


H

Het Jenevermuseum is zowel een lokaal ambachtsmuseum als een expertisecentrum. Niet alleen jong en oud weten het museum te vinden, ook distillateurs van over de hele wereld kloppen in Schiedam aan voor informatie. Manifestondertekenaar en directeur Marjolein Beumer vertelt over de digitale transformatie waar het museum middenin zit.


V.l.n.r.: medewerkers Registratie Petra Rijnders, Henk Hettinga en directeur Marjolein Beumer

Heden en verleden van de jeneverindustrie – je vindt het allemaal in het museum. De omvangrijke collectie bevat onder meer recepten, reclame-uitingen, glaswerk en historische informatie over branderijen. En niet onbelangrijk, de Old Schiedam moutwijnjenever wordt gestookt in aangrenzende branderij. Daar zie je hoe de stokerij het ambacht – met een recept uit 1700 – levend houdt.

Stapsgewijze aanpak

Digitalisering van de collectie pakt het museum stapsgewijs aan. ‘Naar aanleiding van een tentoonstelling over etiketontwerpen zijn zo’n tweeduizend designs in hoge resolutie beschikbaar,’ vertelt Marjolein. ‘We weten dat vormgevers hier al dankbaar gebruik van maken.’

Met een team van betaalde en onbetaalde krachten kan dit museum flinke stappen maken in zijn digitale transformatie. Nu zijn zo’n vijfduizend miniatuurflesjes aan de beurt om te worden gefotografeerd en beschreven. ‘Met de collectie als linked open data en binnenkort een nieuwe website kunnen we onze collectie bij een groter publiek brengen,’ aldus Marjolein.

Data op orde

‘Hoe kleiner de organisatie, hoe belangrijker het is om je collectie en data digitaal op orde te hebben,’ vindt Marjolein. ‘Want als de data online staat, is dat goed voor de zichtbaarheid van de collectie. Niet alleen kan de data dan eenvoudiger op thematische portals een plek krijgen, creatievelingen kunnen er ook mooie toepassingen mee maken. De tools ontwikkeld in het Netwerk Digitaal Erfgoed helpen ons om deze doelen te bereiken. Een goede reden om het NDE-manifest te ondertekenen.’

Het manifest

Het NDE-manifest is een samenvatting van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Staat jouw organisatie ook achter deze uitgangspunten? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit je aan bij het groeiende netwerk van organisaties.

Onderteken het manifest