Dit zijn de meest gelezen berichten van 2023

3 januari 2024


W

Wat werd er het meest gelezen op nde.nl? Hieronder vind je de top-10 nieuwsartikelen van 2023.


Foto via 123rf

  1. Met deze extra financiële middelen kun je de vindbaarheid van je digitaal erfgoed versnellen. Maak je erfgoed voor iedereen toegankelijk door ‘NDE-compatibel’ te gaan werken. Het ministerie van OCW heeft hiervoor in 2023 extra financiële middelen toegekend.
  2. Met Omeka S luidt Tresoar een nieuw tijdperk in voor digitale collecties. Reem Weda, specialist metadata bij Tresoar, deelt de verworven inzichten met het open source collectiebeheersysteem OmekaS.
  3. Zo zoekt Museum Rotterdam een nieuw collectieregistratiesysteem. Lees in deze serie hoe Museum Rotterdam het huidige Cardbox vervangt door een nieuw collectieregistratiesysteem. In aflevering 4 vertellen conservator Mayke Groffen en registrator Dolf Ruesin hoe ze tot hun keuze zijn gekomen.
  4. Maak jij erfgoedsites en apps? Gebruik dan de afspraken uit de Architectuurblauwdruk voor dienstplatformen. Makers van erfgoedsites, apps of andere toepassingen vinden in deze architectuurblauwdruk heldere afspraken om erfgoed voor gebruikers optimaal vindbaar te maken.
  5. Wil je Indisch erfgoed beschrijven? Gebruik de Indisch Erfgoed Thesaurus, te vinden in het Termennetwerk. Het erfgoedveld kan deze thesaurus nu vanuit het Termennetwerk gebruiken. Jan van Rosmalen, collectiespecialist bij het Indisch Herinneringscentrum, legt uit hoe de termen een veelzijdige kijk bieden op onze gedeelde geschiedenis.
  6. Durf als erfgoedorganisatie te citeren: zo gebruik je het citaatrecht. Uit teksten citeren vindt iedereen heel vanzelfsprekend. Maar zodra het om foto’s, filmbeelden en geluidsfragmenten gaat, schieten erfgoedorganisaties vaak in een kramp. Maartje Hülsenbeck, auteursrechtjurist bij Beeld & Geluid, legt de spelregels uit.
  7. Een inclusieve collectieregistratie? Missiemuseum Steyl pakt de handschoen op. Nina van der Werf, collectiebeheerder bij Missiemuseum Steyl, vertelt hoe zij aan de slag is gegaan met dekolonisatie, diversiteit en inclusie. Inclusief vijf handige tips.
  8. Nederlandse bijdrage aan IIIF maakt beschrijven van gegeorefereerde kaarten mogelijk. Jules Schoonman en Bert Spaan, bedenkers van de open source kaartentool Allmaps, werkten mee aan een extensie om gegeorefereerde kaarten binnen het International Image Interoperability Framework (IIIF) te beschrijven. Met IIIF kunnen digitale afbeeldingen op een gestandaardiseerde manier gedeeld worden.
  9. Gids voor linked data stories laat zien dat databeheerders en communicatieadviseurs nauw samenwerken. Datastories en andere presentatievormen met linked data kun je zien als een gesamtkunstwerk van databeheerders, inhoudelijk specialisten en communicatieadviseurs. In deze gids lees je welke bijdrage ieder vanuit zijn of haar specialisme levert.
  10. ChatGPT: nog lang niet perfect, maar wel met potentie voor het erfgoedveld. Een terugblik op de bijeenkomst ‘ChatGPT of nie’, waar veertig erfgoedprofessionals bespraken of ChatGTP bruikbaar is voor het erfgoedveld. Met interessante uitkomsten als resultaat.