Cultuurloket DigitALL subsidieert initiatieven gericht op digitale technologie en publieksbereik

31 augustus 2022


W

il je je publieksbereik vergroten met digitale technologie? En zoek je daarvoor financiering? Vanaf 1 september kun je aankloppen bij het nieuwe Cultuurloket DigitALL. En werk je voor je projectaanvraag met digitale collecties, dan is het voldoen aan de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed een pluspunt. In dat geval kun je vanuit het NDE hulp krijgen bij het opstellen van de aanvraag.


Beeld: Helmut Jilka, CC BY-SA 3.0

Cultuurloket DigitALL

In 2020 namen verschillende partijen, zoals het VSBfonds en de VriendenLoterij, het initiatief om het tijdelijke corona-noodfonds Kickstart Cultuurfonds op te richten. Deze samenwerking zetten ze nu, onder andere met de gemeente Amsterdam, voort in het Cultuurloket DigitALL. Het Cultuurloket richt zich op musea, theaters, muziekpodia, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten in Nederland.

De komende drie jaar financiert het Cultuurloket DigitALL cultuurorganisaties, van museum tot theater, om een nieuwe stap te zetten met digitale technologie. Een stap die verder gaat dan het vernieuwen van de eigen website. Denk aan de wens om een groter of diverser publiek te bereiken, een beter product of dienst aan te bieden of de relatie met de bezoekers te versterken.

Voor wie is het Cultuurloket DigitALL

Samenwerkingsprojecten hebben de voorkeur. Zo kunnen musea subsidie aanvragen en samenwerken met collectiebeherende organisaties zoals archieven en bibliotheken. Zowel landelijke, lokale en ook regionale initiatieven komen voor financiering in aanmerking. Dit biedt mooie kansen voor organisaties in het NDE.

Hulp bij het maken van je projectaanvraag

Hoe speel je met je projectplan in op een groter, laagdrempeliger en diverser gebruik van digitale collecties? Hierbij helpt bijvoorbeeld het toepassen van open standaarden, uitgaan van het principe ‘delen vanuit de bron’, persistent verwijzen en verbinden door middel van linked data. Zo voldoe je meteen aan de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed, een pluspunt bij de beoordeling van je projectvoorstel.

Heb je hulp nodig om dit uit te werken tot een succesvol plan mét begroting, dan kunnen deskundigen in het NDE je een handje helpen. Neem contact op met netwerkmanager Wilbert Helmus, wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Gerelateerd nieuws