HET SLOTEVENEMENT VAN DE MAAND VAN HET DIGITAAL ERFGOED KAN HELAAS NIET DOORGAAN. Niet alleen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen, maar ook omdat het niet verantwoord voelt om juist nu een fysiek event te laten plaatsvinden. Het programma wordt nu hybride uitgewerkt voor de nieuwjaarsbijeenkomst op 21 januari 2022.

Waarom moeilijk doen als het samen kan? Dat is precies de reden om tijdens dit event de hoe-vraag centraal te stellen. Hoe kunnen we als erfgoed- en cultuurinstellingen onze maatschappelijke rol verder vormgeven met digitaal erfgoed? En hoe creëren we meer kansen als we dat samen doen? Hopelijk kunnen we samen deze vragen beantwoorden op 21 januari 2022.

Bibliotheek Utrecht, Neude. Foto: (c) Anna van Kooij

De rode draad

Digitalisering en online beschikbaarstelling van materiaal uit het verleden biedt erfgoed- en cultuurinstellingen kansen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Niet voor niets stellen we in het Netwerk Digitaal Erfgoed de maatschappelijke betekenis van digitaal erfgoed centraal. Denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke ontwikkelingen waarbij erfgoed kan helpen om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Ook in sociale vraagstukken kan erfgoed van toegevoegde waarde zijn en de levenskwaliteit van mensen verhogen.

Vier vragen vormen de rode draad door de middag heen:

  • Hoe komen we op het netvlies van gebruikers?
  • Hoe laten we technologie voor ons werken?
  • Hoe zorgen we voor verbonden cultureel erfgoed?
  • Hoe halen we Mark Zuckerberg & co in?

Anton Cruysheer en José van Dijck

Anton Cruysheer, manager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht, pleit voor betere toegang tot digitaal erfgoed voor de burger. Hij roept op om digitaal erfgoed in te zetten in onze leefomgeving, het onderwijs en toerisme. En hij ziet het als taak van erfgoed- en cultuurorganisaties om fysiek en digitaal onze geschiedenis door te geven aan toekomstige generaties.

Martijn Kleppe (hoofd onderzoek KB Nationale Bibliotheek) interviewt José van Dijck, winnares van de NWO-Spinozapremie (2,5 miljoen euro). Zij is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving bij de Universiteit Utrecht. Zij gaan onder meer in op de positie van erfgoed- en cultuurorganisaties in de platformsamenleving, waarin Google, Amazon, Facebook en Apple een dominante rol spelen.

Het slimste netwerk van Nederland

Na de pauze pakken we de rode draad van de middag weer op. In groepen gaan we aan de slag met de vier centrale vragen en vertalen deze naar de eigen werkpraktijk. Maar eerst wordt iedere vraag op een verrassende manier geïntroduceerd.

Stand-up filosoof Laura van Dolron

Theatermaker Laura van Dolron heeft haar eigen genre gecreëerd: stand-up philosophy. Zij gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn, omdat zij gelooft dat er in het echte leven al genoeg wordt gedaan alsof. Laura zoekt tijdens de middag naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid.

Afsluiting met funky jazzoptreden

De middag eindigt met een bijzonder optreden van Eric Ineke & The Frans Elsen Factor. Met steun van podiumkunst.net heeft het Nederlands Jazz Archief nooit eerder uitgebrachte opnamen beschikbaar gesteld van het unieke septet waarmee pianist Frans Elsen (1934-2011) en altsaxofonist Piet Noordijk (1932-2011) begin jaren zeventig funk-jazz speelden.

Drummer van toen, Eric Ineke, leidt nu een septet met een sterbezetting van nu en laat zich opnieuw inspireren door de wonderlijke stukken van Frans Elsen. Met: Benjamin Herman, Rik Mol, Juraj Stanik, Martijn van Iterson, Marius Beets, Eric Ineke, Bart Fermie.

Voor wie

Het netwerkevenement is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Waar

We zijn op 21 januari (online) te gast in de prachtige nieuwe Bibliotheek Utrecht op het Neude. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de bijeenkomst (grotendeels) online is en dat een ouderwetse borrel en collega’s in real live ontmoeten er nog even niet in zit.

Locatie

Bibliotheek Neude, Utrecht

Neude 11, 3512 AE Utrecht