WikiconNL 2024

  • Zaterdag 18 mei 2024

  • Beeld & Geluid, Hilversum

  • 10:00


W

WikiconNL is de jaarlijkse conferentie over Wikipedia, Wikimedia, digitaal erfgoed en onderwerpen als auteursrecht en (linked) open data. De conferentie biedt een podium voor open kennis. Het thema voor de 2024-editie is ‘Tussen strijd en samenwerking’.


Thema

Het thema ‘Tussen strijd en samenwerking’ gaat over hoe wereldwijde technologische en maatschappelijke ontwikkelingen invloed hebben op de Wikimedia-projecten en de dynamiek achter de schermen om consensus te bereiken over inhoud en werkwijzen.

Programma

Keynotespreker is dr. Mirko Schäfer, universitair hoofddocent bij het focusgebied Governing the Digital Society aan de Universiteit Utrecht. In zijn keynote zal Schäfer ingaan op de rol van encyclopedieën als onafhankelijke en educatieve kennisbron, en bespreekt hij ook uitdagingen zoals de ondermijning van betrouwbaarheid door politisering en het misbruik van gemeengoed voor de productie van AI-content.

Het programma is breed opgezet en biedt een diversiteit aan sprekers, sessies en discussies:

  • Hoogleraar en auteur Dariusz Jemielniak vertelt over conflicten als drijvende kracht achter het bewerken van Wikipedia en de invloed die groeiende desinformatie kan hebben op dit ecosysteem.
  • Wikipedianen Frans Grijzenhout & Geert van Pamel modereren een dialoogbijeenkomst over de omgang met Vlaamse onderwerpen op de Nederlandstalige Wikipedia, waar Vlaamse bewerkers in de minderheid zijn.
  • Universitair docent Tsolin Nalbantian geeft een best practice over hoe je als docent gebruik kunt maken van Wikipedia in het klaslokaal.
  • In de dialoogbijeenkomst over de ontwikkeling van AI en de invloed daarvan op Wikipedia delen experts Marian Grubben, Sirous Kavehercy en Hay Kranen hun inzichten en kunnen deelnemers actief mee praten.
  • Maarten Zeinstra, voorzitter van Open Nederland, de vereniging die het gebruik van Creative Commons stimuleert, geeft een algemene introductie in het publiek domein en legt de wisselwerking tussen verschillende wetgeving uit.

Er zijn introductie workshops over Wikidata, de database die Wikipedia ondersteunt, Wikiquote, het platform waarin bekende citaten verzameld worden en Commons, de beeldbank van Wikipedia.

Naast deze sessies worden er ook flitspresentaties gehouden over diverse onderwerpen, zoals een nieuwe eventregistratie-tool en WikiWoordenboek. WikiconNL wordt afgesloten met de uitreiking van de Verbindingsprijs 2024.

Verbindingsprijs 2024

Tijdens WikiconNL wordt de Verbindingsprijs uitgereikt. Dit nieuwe initiatief van Wikimedia Nederland eert jaarlijks bijzondere bijdragen aan de bevordering van vrije kennis. Personen, organisaties, samenwerkingen, projecten en initiatieven in Nederland, Vlaanderen, Suriname, en het Caribische deel van het Koninkrijk zijn uitgenodigd vrije kennis-projecten voor te dragen.

Gerelateerde evenementen

iPRES 2024

De International Conference on Digital Preservation oftewel iPRES brengt professionals uit verschillende sectoren en domeinen samen om nieuwe en baanbrekende inzichten te delen op het…

Conferentie

16-20 september 2024

Gent

09:00

Houdbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie