Op de jaarlijkse Publiek Domeindag in januari vieren erfgoedorganisaties de levens van mensen van wie de auteursrechtelijke bescherming is verlopen. Hierdoor kan iedereen hun werken…
Webinar Klant in zicht – Praktische toepassingen van gebruikersonderzoek
Door gebruikersonderzoek in te zetten kun je je erfgoedwebsite optimaal afstemmen op de behoeften van gebruikers. Zes collega’s uit het erfgoedveld vertellen hoe zij dat hebben aangepakt en wat het heeft opgeleverd. Een middag met handige tips, en volop gelegenheid voor vragen en gedachtewisseling. Je kunt deze middag aansluiten via Zoom: https://us06web.zoom.us/j/82623456023
Programma
13.00 – 13.10 uur
Welkom door Wilbert Helmus, netwerkmanager Netwerk Digitaal Erfgoed
Introductie Chris Groeneveld, domeinmanager NDE-Zichtbaar
13.10 – 13.25 uur
Hoe pas je gedragsprofielen toe bij het ontwerpen van een interface – Gijs Broos, Programma Manager Architectuur Dichterbij, Het Nieuwe Instituut
HNI werkt aan nieuwe interfaces die de digitale architectuurcollectie aantrekkelijk en toegankelijk maken voor algemeen publiek en voor professionals in andere disciplines dan architectuur. Hierbij focust HNI op enkele gedragsprofielen, zoals Gericht informatie verwerven en Browsen en ontdekken. Gijs Broos vertelt waar HNI nu staat, en nodigt deelnemers aan het webinar uit om mee te denken: welke stappen moeten nog volgen om tot een ontwerp te komen voor The Other Interface?
13.25 – 13.40 uur
Hoe jij leraren en leerlingen digitaal optimaal bereikt in 4 stappen – Lotte Baltussen, projectmanager en adviseur digitaal erfgoed
Digitaal erfgoed biedt veel kansen voor het onderwijs. Van selecties van topstukken uit je collectie tot het aanbieden van kant-en-klare lespakketten. Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben samen met DEN een stappenplan ontwikkeld dat helpt bij de ontwikkeling van digitaal lesaanbod. Per stap volgen advies, verdiepende informatie en praktische tips om direct mee aan de slag te gaan.
13.40 – 13.55 uur
Cultureel erfgoed ontmoet makers – Kristina Petrasova, Beeld en Geluid
Dankzij creatief hergebruik van erfgoedcollecties ontstaan nieuwe manieren om verhalen te vertellen. In nieuwe vormen en aansprekend voor nieuwe doelgroepen. Musea, bibliotheken en archieven werken al samen met kunstenaars, ontwerpers en andere makers om op vernieuwende wijze digitaal erfgoed zichtbaar te maken.
Tijdens het programma maken erfgoedinstellingen en makers met elkaar kennis. Samen verkennen ze onderwerpen als: Wat kunnen instellingen leren van samenwerkingen met makers? Hoe kunnen erfgoedinstellingen makers het best faciliteren? Hoe wordt het werk duurzaam toegankelijk gemaakt? En hoe kunnen deze samenwerkingen open worden gesteld voor het gehele erfgoedveld?
13.55 – 14.05 uur – korte pauze
14.05 – 14.20 uur
NOB bouwt interface gericht op gebruikers – Puck Huitsing, programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen
Op 2 november maakt het publiek kennis met een geheel nieuwe versie van Oorlogsbronnen.nl, waar de gebruiker de kracht van linked data kan ervaren. Netwerk Oorlogsbronnen heeft daarvoor slim gebruikgemaakt van gebruikersonderzoek. Puck Huitsing vertelt erover, en heeft praktische tips.
14.20 – 14.35 uur
Geheugen van Nederland, de plek waar ons collectieve geheugen een nationaal podium krijgt – Tal Groenman, campagnemanager Geheugen van Nederland.
Wat levert Geheugen van Nederland op voor archieven, musea en instellingen met digitale collecties en wat hebben is er geleerd na anderhalf jaar zichtbaar zijn voor het publiek?
14.35 – 14.50 uur
Bereik via Wikimedia van digitaal erfgoed – Richard van Alphen, Coördinator Registrator Collecties, Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft tienduizenden afbeeldingen geüpload naar Wikimedia. Daarvan wordt een belangrijk deel gebruikt in lemma’s van Wikipedia in verschillende talen. En dat heeft weer als voordeel een groot en wereldwijd bereik, waaronder de belangrijkste herkomstlanden van de museumcollectie.
14.50 – 15.00 uur – korte pauze
15.00 – 15.30 uur
Wat zijn je wensen met betrekking tot het onderzoek naar klantinzicht van NDE Zichtbaar in de toekomst?
15.20 – 15.30 uur
Nabespreking en afsluiting
Meld je snel aan voor het programma. Enkele dagen voor het event ontvang je per mail de link voor het webinar.
November 2021: Maand van het digitaal erfgoed
Het webinar Klant in zicht vindt plaats in het kader van de Maand van het Digitaal Erfgoed. De hele maand november delen we met elkaar de successen op het gebied van digitalisering van cultuur en erfgoed. Benieuwd wat er verder allemaal te doen is en aan welke workshops, lezingen en symposia je mee kunt doen?
bekijk het programmaGerelateerde evenementen
In oktober 2024 organiseert het AI4Culture-project een reeks van vijf online workshops over het toepassen van AI-tools op cultureel erfgoeddata.
Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, meemoo en – voor het eerst – CLARIAH-VL, heten je welkom voor de 11e editie van IIIF-Friday. Tijdens IIIF-Fridays…