Hoe maak je als kleine organisatie erfgoed digitaal toegankelijk voor een breed publiek? En hoe verbind je dit erfgoed? Je hoort het in het laatste…

Andrew Prescott, hoogleraar digitale geesteswetenschappen aan de universiteit van Glasgow, houdt de lezing ‘Wat brengt de toekomst voor digitalisering?’ Met deze presentatie eindigt de vierdelige webinarserie ‘To imagine otherwise: future archives’, een initiatief van CEMPER, Letterenhuis, M HKA/CKV, VAi, FARO en meemoo.
In zijn lezing zal Prescott, opgeleid als middeleeuws historicus, drie gebieden aanwijzen waarop onze huidige aanpak van digitalisering op de proef zal worden gesteld. Ten eerste zullen we hulpmiddelen zoals multispectrale beeldvorming en RTI-technieken willen gebruiken om het materiaal van handschriften gedetailleerder te onderzoeken.
Ten tweede hebben we ons, aldus Prescott, tot nu toe hoofdzakelijk beziggehouden met het digitaliseren van bestaande papieren archieven. De explosieve toename van born digital documenten zal ons voor grote uitdagingen stellen op het gebied van middelen, methoden en toegang. Hiervoor zullen meer vaardigheden op het gebied van data science en computerwetenschappen nodig zijn dan tot nu toe het geval was.
Ten derde meent Prescott dat we geheel nieuwe vormen van interfaces nodig hebben om de enorme hoeveelheden born digital bestanden te verwerken. Hier moeten we de mogelijkheden van VR en AI in overweging nemen.
Hoe maak je als kleine organisatie erfgoed digitaal toegankelijk voor een breed publiek? En hoe verbind je dit erfgoed? Je hoort het in het laatste…
Save the date! De opslag en het gebruik van digitale collecties, maar ook de aanschaf van apparatuur vragen om energie en grondstoffen. Wat kun je…
Persoonsnamen: ze vormen vaak hét startpunt bij het doorzoeken van cultureelerfgoedcollecties. Om naamsverwarring te voorkomen, moeten deze gegevens wel ondubbelzinnig zijn. Want André Hazes junior…