Vlaams-Nederlandse studiedag Strategie voor digitale collecties

  • Vrijdag 29 november 2024

  • De Winkelhaak, Antwerpen

  • 09:00


Z

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werken steeds meer erfgoedorganisaties aan het formuleren van een strategie voor digitale collecties. Dit helpt hen om de doelen van hun digitale werking te bereiken. Hoe ziet zo’n strategie voor je collectie eruit? Wat is het belang ervan en hoe begin je ermee? Ontdek dit tijdens een studiedag die het NDE samen met meemoo in Antwerpen organiseert.


Ambities om digitale collecties in kaart te brengen

Wil je als erfgoedinstelling je ambitie rondom de digitale collectie in kaart brengen? Je inventariseert, onderzoekt en maakt plannen om deze duurzaam te bewaren en te delen met het publiek. In het Netwerk Digitaal Erfgoed gebruiken we de ‘informatieplanner’ en meemoo werkt met een format voor een digitale strategie.

Wat gaan we doen?

Een informatieplan en een digitale strategie helpen erfgoedorganisaties om hun doelen voor digitaal erfgoed te bereiken. Wat heeft jouw organisatie nodig en hoe vertaal je dat naar doelstellingen die, in het geval van Nederland, aansluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Aan de hand van enkele stappen krijg je tijdens deze studiedag praktische oefeningen en kun je kennis en tips delen met Vlaamse collega’s.

Voor wie

Deze studiedag is interessant voor iedereen die werkt bij een erfgoedorganisatie in Nederland en Vlaanderen. Na afloop ga je naar huis met een rugzak vol kennis om zelf een informatieplan te maken en ermee aan de slag te gaan. De studiedag is extra interessant voor musea die vanwege het Museumregister bezig zijn met een informatieplan.

Zodra het programma bekend is en de inschrijving van start gaat, wordt deze pagina bijgewerkt.

Versnellen, data opschonen en plannen maken

De ambitie om data als linked open data beschikbaar te stellen in het netwerk van verbonden erfgoed sluit aan bij de missie en visie van jouw organisatie. Een informatieplan is hierbij een nuttig document.

Het informatieplan speelt ook een rol wanneer je de kwaliteit van de informatie over je collectie wilt verbeteren. Handige tools zijn het Spoorboekje Digitaal Erfgoed en de informatieplanner. Voor hulp kun je terecht bij de digitaal-erfgoed-coach en de datawerkplaats in je provincie.

Wil je jouw collectie ook onderdeel maken van het netwerk van verbonden erfgoed? Leg je plannen voor, want het project Versnellen kan je hierbij helpen.

Gerelateerde evenementen

Landelijke Time Machine-dag

In de Maand van het digitaal erfgoed organiseren Amsterdam Time Machine en Hilversum Time Machine een middag voor alle Time Machines en iedereen die op…

Event

Donderdag 21 november 2024

Amsterdam

n.t.b.

Zichtbaar
CIDOC 2024

De vijfdaagse conferentie CIDOC richt zich op het makkelijker (her)gebruiken van collectieinformatie. Verschillende inspanningen worden verkend, variërend in reikwijdte, inhoud, geografie of thema. Daarnaast worden…

Conferentie

Maandag 11 - vrijdag 15 november 2024

Rijksmuseum Amsterdam

10.00 - 16.30 uur

Implementatie