Vlaams-Nederlandse studiedag Strategie voor digitale collecties

  • Vrijdag 29 november 2024

  • De Winkelhaak, Antwerpen

  • 10.30 - 15.30 uur


Z

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werken steeds meer erfgoedorganisaties aan het formuleren van een strategie voor digitale collecties. Dit helpt hen om de doelen van hun digitale werking te bereiken. Hoe ziet zo’n strategie voor je collectie eruit? Wat is het belang ervan en hoe begin je ermee? Ontdek dit tijdens een studiedag die het NDE samen met meemoo in Antwerpen organiseert.


Ambities om digitale collecties in kaart te brengen

Wil je als erfgoedinstelling je ambitie rondom de digitale collectie in kaart brengen? Je inventariseert, onderzoekt en maakt plannen om deze duurzaam te bewaren en te delen met het publiek. In het Netwerk Digitaal Erfgoed gebruiken we de ‘informatieplanner’ en meemoo werkt met een format voor een digitale strategie.

Wat gaan we doen?

Een informatieplan en een digitale strategie helpen erfgoedorganisaties om hun doelen voor digitaal erfgoed te bereiken. Wat heeft jouw organisatie nodig en hoe vertaal je dat naar doelstellingen die, in het geval van Nederland, aansluiten bij de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Aan de hand van enkele stappen krijg je tijdens deze studiedag praktische oefeningen en kun je kennis en tips delen met Vlaamse collega’s.

Voor wie

Deze studiedag is interessant voor iedereen die werkt bij een erfgoedorganisatie in Nederland en Vlaanderen. Na afloop ga je naar huis met een rugzak vol kennis om zelf een informatieplan te maken en ermee aan de slag te gaan. De studiedag is extra interessant voor musea die vanwege het Museumregister bezig zijn met een informatieplan.

Programma

In de ochtend vinden vier parallelle sessies plaats, in de middag worden deze nog eens herhaald. Kies er twee uit die het best aansluiten bij de behoeftes van jouw organisatie.

10.00 – 10.30 uur: Inloop

10.30 – 11.00 uur: Welkom en introductie tot het belang en de opzet van een digitale strategie of informatieplan

11.00 – 12.00 uur: Vier parallelle sessies met gesprekken en hands-on oefeningen. Geef in het inschrijvingsformulier aan welke sessie je wilt volgen.

  • Sessie 1: Wat heb je nodig?  In deze sessie bespreken we samen met ervaren digitale strategen uit cultureelerfgoedorganisaties welke middelen en vaardigheden je nodig hebt voor het formuleren van een digitale strategie of informatieplan.
  • Sessie 2: Wat lost het op? In deze sessie leer je na te denken over de digitale behoeftes van je cultureelerfgoedorganisatie en ze om te vormen naar doelstellingen voor je digitale strategie of informatieplan. (max. 10 deelnemers)
  • Sessie 3: Wat wil de gebruiker? Een belangrijk onderdeel van het opstellen van je digitale strategie of informatieplan is het nadenken over de gebruikers van je digitale collectie(s). In deze sessie bespreken we wie je doelgroepen zijn, welk gedrag ze kunnen vertonen, en welke impact dit heeft op je digitale strategie of informatieplan. (max. 20 deelnemers)
  • Sessie 4: Hoe ga je van strategie naar actie? In deze sessie bespreken we samen hoe je de strategische doelstellingen van je digitale strategie of informatieplan kan vertalen naar een concreet actieplan. (max. 10 deelnemers)

12.00 – 13.00 uur: Lunch

13.00 – 14.00 uur: Herhaling van de parallelle sessies uit de ochtend. Kies een andere sessie uit en geef dit aan in het inschrijvingsformulier.

14.00 – 14.15 uur: Pauze

14.15 – 15.15 uur: Twee opeenvolgende panels:

  • Wat is de strategische visie van de (subsidiërende) overheid op de digitale werking van de cultureelerfgoedsector?
  • Wat levert een digitale strategie organisaties (of cluster van organisaties) op?

15.15 – 15.30 uur: Afsluiting

Vanaf 15.30 uur: Napraten met koffie en thee

Versnellen, data opschonen en plannen maken

De ambitie om data als linked open data beschikbaar te stellen in het netwerk van verbonden erfgoed sluit aan bij de missie en visie van jouw organisatie. Een informatieplan is hierbij een nuttig document.

Het informatieplan speelt ook een rol wanneer je de kwaliteit van de informatie over je collectie wilt verbeteren. Handige tools zijn het Spoorboekje Digitaal Erfgoed en de informatieplanner. Voor hulp kun je terecht bij de digitaal-erfgoed-coach en de datawerkplaats in je provincie.

Wil je jouw collectie ook onderdeel maken van het netwerk van verbonden erfgoed? Leg je plannen voor, want het project Versnellen kan je hierbij helpen.

Gerelateerde evenementen

Open Maps Meeting: samenwerken aan historische kaarten

Ben je benieuwd welke mogelijkheden open source tools zoals Allmaps en MapReader bieden voor het toegankelijk maken van historische kaartverzamelingen? Kom dan naar de plenaire…

Event

Woensdag 6 november 2024

KB, nationale bibliotheek, Den Haag

10.00 - 17.00 uur

Bruikbaar
Symposium Oral History 2024: ‘Met elkaar’

Het symposium van Het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis” richt zich deze keer op de rol van communities, musea, wetenschappers, archieven en erfgoedinstellingen bij oral…

Symposium

Vrijdag 15 november 2024

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort

10.00. -16.15 uur

Zichtbaar
KIA-kennissessie Taskforce Museumarchieven

De Taskforce Museumarchieven presenteert een eerste kennissessie. Op het programma staan de lancering van het KIA-platform Samenwerking Museumarchieven en een interactieve sessie ‘Spelen met het…

Event

Maandag 4 november 2024

N.t.b.

14.00 - 16.00 uur

Implementatie